Antena 3 CNN Externe Născuţi prea devreme. Bilanţul îngrijorător publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Născuţi prea devreme. Bilanţul îngrijorător publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

1 minut de citit Publicat la 13:39 16 Noi 2012 Modificat la 13:39 16 Noi 2012
Născuţi prea devreme. Bilanţul îngrijorător publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Foto: theprovince.com
15 milioane de naşteri premature se înregistrează anual, la nivel mondial, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 85 la sută dintre naşterile premature au loc între săptămâna 32 şi 37 de sarcină, rata fiind în creştere în aproape toate ţările, rezultă din acelaşi studiu prezentat pentru a marca Ziua Mondială a Prematurităţii, în 17 noiembrie.

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, rezultă din raportul "Boorn too soon", realizat de Save the Children International şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

CITIŢI RAPORTUL OMS


Conform raportului, rata naşterilor premature este în creştere în aproape toate ţările. Peste un milion de bebeluşi mor anual din cauza complicaţiilor care apar la naşterea prematură.

"Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi de probleme vizuale şi auditive", se arată în raport.

Peste 60 la sută dintre naşterile premature au loc în Africa şi Asia de Sud. Printre primele zece ţări cu cifrele cele mai ridicate se află Brazilia, SUA, India şi Nigeria, ceea ce arată că naşterea prematură este cu adevărat o problemă globală.

"Din cele 11 ţări cu rate de prematuritate peste 15 la sută, toate, cu excepţia a două dintre ele, se află în Africa Sub-Sahariană. În ţările cele mai sărace, în medie, 12 la sută dintre bebeluşi se nasc prea devreme, comparativ cu nouă la sută în ţările cu venituri mai ridicate. La nivel de ţară, riscul este mai mare în rândul familiilor sărace", se mai arată în raport.

În România, în medie, 1.900 de copii mai mici de un an mor anual, adică un copil la fiecare cinci ore.

×
Etichete: OMS
x close