Căutarea vieţii extraterestre intră sâmbătă într-o nouă etapă, cu lansarea unei noi ?navete? ce va face o recenzie a planetelor asemănătoare Terrei ce ar fi putut adăposti o geneză.
Racheta Delta II va pleca de laCape Canaveral în Florida cu telescopul spaţial al Nasa, Kepler, cu misiunea de a căuta lumi similare cu ale noastre.
În următorii trei ani şi jumătate, Kepler va inspecta 100.000 de stele în căutarea unor planete ce ar orbita, ce sunt prea mici pentru a fi detectate cu actualele observatoare terestre. Astronomii se aşteaptă să găsească câteva sute, din care 50 ar putea orbita în jurul stelelor, în zona ?Goldilocks?, în care condiţiile de temperatură nu sunt nici prea mici, nici prea mari.
Misiunea în valoare de 591 milioane de dolari trebuie să răspundă la întrebarea dacă umanitatea este singură în Univers. Dacă descoperă că planete gen Terra sunt obişnuite, aşa cum cred mulţi cercetători, ar însemna că viaţa este posibil să fi evoluat şi în altă parte, probabil de nenumărate ori.
Pe orbită, Kepler va desfăşura cea mai mare cameră digitală din spaţiu. Unul din managerii de proiect explica că dacă Kepler s-ar uita spre un mic orăşel de pe Pământ, ar putea detecta sclipirea unui bec de pe verandă, când trece o persoană prin faţa lui.
Kepler este botezat după astronomul german al secolului 17 Johannes Kepler, care a dezvoltate legea mişcării planetare.
Antena3.ro