Primele bucăţi din satelitul american scăpat de sub control au început să-şi facă apariţia, se pare, prin Canada, în regiunea Quebec. Vestea bună este că nu au rănit pe nimeni.
Satelitul, filmat, săptămâna trecută, de un astronom amator francez, nu pare, la prima vedere, deloc periculos. NASA aprecia că el urma să se dezmembreze, la intrarea în atmosferă, în exact 26 de fragmente. Acestea ar fi putut cădea într-o zonă care includea câteva regiuni din nordul Italiei. Informaţia i-a pus pe jar pe italieni.
Ieri, însă, traiectoria şi viteza satelitului s-au modificat, iar oamenii de ştiinţă au mărturisit că nu cunosc cu exactitate cauza schimbării. Americanii au fost, acum, cei care au intrat în alertă, deoarece teritoriul naţional şi chiar capitala federală, Washington, se aflau în zona posibilului impact.
Piloţii care zboară în zona posibilului impact au fost, totuşi, avertizaţi asupra pericolului potenţial al fragmentelor de satelit, care ar putea cântări între unu şi... 158 de kilograme.
Pesimiştii spun că evenimentul de astăzi este doar o repetiţie pentru prăbuşirea care va avea loc în noiembrie a unui telescop spaţial german, mult mai periculos.