Urme de metan în atmosfera de pe Marte oferă dovezi ale unei posibile existenţe a unor microorganisme ce trăiesc în solul marţian, ce ar putea produce gazul, aşa precum şi pe Terra, au declarat cercetătorii americani.
Metanul a fost produs fie de apa ce reacţionează cu roca fierbinte de sub suprafaţa solului, fie de microorganisme, au arătat cercetătorii NASA. Aceştia au precizat că cercetările nu sugerează că metanul a fost adus pe Marte de vreo cometă sau alt obiect spaţial.
?Este incitant deoarece avem dovada care ne face să gândim la posibilitatea existenţei vieţii pe Marte?, arăta Lisa Pratt , de la Indiana University.
Cercetătorii au fost nerăbdători să stabilească în trecut dacă există condiţii pe această planetă pentru a sprijini viaţa. Noile observaţii, făcute cu ajutorul telescoapelor din Hawaii, nu au detectat viaţa direct, ci au evidenţiat că aceasta ar putea totuşi exista prin dovezi indirecte.
Cercetătorii arătau că dacă metanul provine de la microbi, aceştia trăiesc mult sub suprafaţa îngheţată a solului, la adâncimi ce permit existenţa apei lichide. Apa lichidă este considerată un ingredient esenţial pentru existenţa vieţii. Oricum, roboţii au detectat apă îngheţată în solul de pe Marte.
Michael Mumma, de la centrul NASA din Maryland, declara că au fost descoperite trei regiuni ce produc ?o cantitate foarte mare de metan?. Acestea prezintă dovezi ale existenţei în trecut a gheţii la sol sau a unei ape curgătoare.
Michael Meyer, cercetătorul NASA ce se ocupă de Marte arăta că prezenţa metanului indică că ?planeta este activă. Dacă este o cauză biologică sau geologică, nu ştim încă?.
Metanul este compus din patru atomi de hidrogeni şi unul de carbon şi este principalul component al gazului natural.
Antena3.ro