Mii de spectatori au asistat la întorcerea dramatică a lui Napoleon Bonaparte în Franţa, debarcând pe o plajă de pe Coasta de Azur, iar de acolo a plecat triumfător spre Paris şi apoi spre Waterloo.
Stând mândru în faţa bărcii, cu armele încrucişate la spate şi îmbrăcat modest, într-un pardesiu gri, Napoleon a păşit pe tărâmul francez:
"E bine să te întorci acasă!", a strigat acesta în faţa mulţimii.
Mii de persoane s-au strâns pe plaja Golfe-Juan pentru a fi martori la reproducerea sosirii fostului dictator francez, care s-a petrecut în realitate în urmă cu exact 200 de ani.
Înainte de a reveni din exil, Napoleon fusese închis pe Insula Elba (pe coasta italiană) timp de 10 luni, de unde a reuşit să evadeze şi în cele din urmă să se întoarcă în Franţa.
Până să ajungă în Franţa, la data de 1 martie 1815, Napoleon a avut nevoie de trei zile pe mare şi o flotă formată din şapte vase, cu peste 1200 de oameni la bord, pentru a scăpa de gardienii britanici.
Reconstituirea evenimentului istoric a fost însă mult mai simplă, cu 200 de actori şi figuranţi care au pus în scenă revenirea celebrului personaj.
Napoleon a fost întruchipat de Frank Samson, un avocat parizian care interpretează acest rol de 10 ani.
Potrivit datelor istorice, Elisabeth de la Boulangere, bucătăreasa devotată a lui Naploleon, a fost cea care l-a ajutat pe acesta să evadeze de pe insula Elba.
Duminica trecută, ea a fost jucată de Laura, o expertă italiancă a acelei ere şi o entuziastă efervescentă a reconstituirilor marilor bătălii.
"
În principiu, femeile nu aveau permisiunea să participe la lupte şi războaie, dar întotdeauna a fost cineva care a încălcat această regulă. Fie că erau femei din familii nobile, intrate în dizgraţie, fie că erau soţiile soldaţilor sau femei de moravuri uşoare, întotdeauna a existat cel puţin o femeie pe front", spune italianca.
Din Golfe-Juan, Napoleon a plecat în marş spre Paris însoţit de o suită impresionantă, a preluat puterea ţării, dar în cele din urmă a fost înfrânt la Waterloo, la data de 18 iunie 1815.