Antena 3 CNN Externe Represiune sângeroasă după lovitura de stat: poliția din Myanmar a deschis focul și a ucis cel puțin 18 oameni

Represiune sângeroasă după lovitura de stat: poliția din Myanmar a deschis focul și a ucis cel puțin 18 oameni

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:19 28 Feb 2021 Modificat la 17:28 28 Feb 2021
o_1evkjfjpib00krm15quda7vekb.jpg
Sursa foto: hepta

Potrivit Biroului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, duminică a fost cea mai sângeroasă zi din istoria recentă a demonstrațiilor împotriva loviturii de stat.

Decese ale protestatarilor împușcați de poliție au fost raportate în Yangon, Dawei și Mandalay, unde forțele de represiune au folosit muniție de război, tunuri cu apă și gaze lacrimogene. 

Represiunea violentă a fost declanșată sâmbătă, după ce, timp de săptămâni, oamenii au putut să protesteze pașnic.

Pe rețelele sociale, oamenii au postat imagini cu protestatari fugind din calea poliției care a deschis focul. Unii dintre ei sunt plini de sânge din cauza rănilor. 

Protestatarii, după ce poliția a deschis focul: Nu cedăm!

Cel puțin patru oameni au murit în Yangon, cel mai mare oraș din țară. Însă mulți dintre cei care nu sunt de acord cu preluarea prin forță a puterii de către armată spun că nu vor ceda. 

"Dacă ne împing, ne vom ridica. Dacă ne atacă, ne vom apăra. Nu vom îngenunchea niciodată în fața cizmelor militare", spune Nyan Win Shein, un participant la proteste, citat de Reuters. 

Un altul a declarat că poliția a început să tragă, fără avertisment, de îndată ce protestatarii s-au adunat.

Armata din Myanmar a preluat puterea pe 1 februarie, în urma unei lovituri de stat, după arestarea consilierului Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata a invocat "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020, afirmații respinse însă de Comisia Electorală.

Șefa guvernului civil nu a mai fost văzută de la începutul loviturii de stat

Lovitura de stat a fost condamnată pe plan internațional și a atras sancțiuni asupra liderilor militari. 

Aung San Suu Kyi nu a mai fost văzută de la arestarea și încarcerarea sa în capitala Nay Pyi Taw, la începutul loviturii de stat. Ea ar urma să apară, luni, în fața unui tribunal, sub acuzația de deținere a unor mijloace de telecomunicații neînregistrate și de încălcare a restriciilor specifice pandemiei de coronavirus.

Avocatul său spune că nu a putut lua legătura cu ea. 

Myanmar, cunoscut și ca Burma, a fost colonie a Imperiului Britanic și și-a câștigat independența în 1948, fiind condus de armată în cea mai mare parte a deceniilor ulterioare. 

Restricțiile militare s-au diminuat treptat din 2010 iar în 2015 au avut loc alegeri libere, urmate de instalarea, anul următor, a unui guvern condus de Aung San Suu Kyi.

Sursa: BBC

×
TOP articole
x close