Antena 3 CNN Externe Myanmar. Ciclonul Nargis a omorât 22.000 de oameni. Indiferenţa autorităţilor ar putea omorî 500.000

Myanmar. Ciclonul Nargis a omorât 22.000 de oameni. Indiferenţa autorităţilor ar putea omorî 500.000

1 minut de citit Publicat la 09:09 09 Mai 2008 Modificat la 09:09 09 Mai 2008
Myanmar. Ciclonul Nargis a omorât 22.000 de oameni. Indiferenţa autorităţilor ar putea omorî 500.000
Dezastrul din Myanmar poate lua proporţii gigantice datorită lipsei de cooperare a juntei militare care conduce această ţară. Presa din întreaga lume afirmă că numărul morţilor ar putea ajunge la 500.000 datorită bolilor şi foametei, în condiţiile în care autorităţile de la Rangoon continuă să pună piedici în faţa operaţiunilor de salvare organizate de ţări ca SUA, India sau Grecia.

Potrivit unor surse, 200.000 de persoane au murit deja sau sunt în stare foarte gravă. Printre persoanele date dispărute se numără şi 17 cetăţeni britanici, oameni de afaceri şi turişti, dezvăluie cotidianul britanic The Sun. Sute de mii de oameni au rămas fără adăpost, mâncare sau apă, iar ajutoarele care au fost deja trimise către Myanmar întârzie să ajungă în zonele afectate, din cauza temerilor juntei militare că prezenţa străinilor ar putea să producă instabilitate politică.

Într-un comunicat dat de ministerul de externe birmanez se specifică faptul că Birmania acceptă ajutoare în bani sau bunuri, însă este reticentă la prezenţa echipelor de salvare şi a presei străine pe teritoriul ţării. Acelaşi comunicat susţine că forţele armate birmaneze se străduiesc să distribuie ajutoarele pe cont propriu, fără ajutor străin. Experţii ONU sunt însă de părere că Myanmarul nu deţine logistica necesară pentru a face faţă unui astfel de dezastru şi că ar fi mai înţelept să accepte ajutorul extern. De altfel, din cele 80 de elicoptere militare birmaneze, autorităţile folosesc pentru distribuirea ajutoarelor numai patru.

„O mare parte din tragedie va fi un dezastru provocat de mâna omului, cauzat de regimul militar”, a declarat Nyo Ohn Myint, membru al partidului de opoziţie din exil Liga Naţională pentru Democraţie. „Cadavrele trebuie adunate şi arse cât mai curând, altfel bolile vor provoca mai multe victime. Dar Guvernul nu a organizat nimic iar cei 400.000 de militari nu fac nimic, în timp ce ajutoarele se strâng”, a adăugat acesta.

Cel puţin 40 de experţi ONU aşteaptă la Bangok vizele de intrare în Birmania şi două avioane militare care transportau ajutoare au fost întoarse din drum.

Antena3.ro

×
x close