"Muzica este interzisă în Islam dar sperăm să-i convingem pe oameni să nu facă astfel de lucruri (să asculte/interpreteze muzică, n.r.) în loc să-i forțăm", a spus Mujahid (foto, centru), conform The New York Times.
În timpul precedentului regim taliban, între anii 1996 și 2001, muzica, în cele mai multe forme ale sale, a fost interzisă, sub amenințarea unor pedepse aspre.
La fel s-a întâmplat cu programele de televiziune și cu cinematografele.
După alungarea talibanilor de la putere de către coaliția internațională, scena muzicală afgană a înflorit.
Au apărut festivalurile muzicale și a fost înființat Institutul Național de Muzică, unde activează o orchestră integral feminină, care a susținut reprezentații internaționale.
Declarația purtătorului de cuvânt taliban arată însă că toate aceste lucruri vor dispărea.
Zabihullah a mai declarat pentru The New York Times că sunt "nefondate" îngrijorările vizavi de soarta femeilor din Afganistan.
El susține că femeile nu vor fi obligate să stea în casă sau să-și acopere fața permanent iar cerința de a fi însoțite de un "paznic" masculin se va aplica doar în cazul călătoriilor de cel puțin trei zile.
Însă reprezentantul insurgenților a spus în urmă cu doar două zile că femeile trebuie să rămână, deocamdată, acasă, până la instituirea unui sistem apt să le asigure "protecția", întrucât combatanții nu au fost instruiți să nu le rănească sau hărțuiască.
"Ne temem că noii combatanți, care nu au fost foarte bine instruiți, ar putea abuza femeile", a justificat Mujahid recomandarea ca femeile să nu iasă pe străzi.