Teoriile conspiraţioniste abundă în Muntenegru de la alegerile din 19 octombrie, când autorităţile de la Podgorica au arestat 20 de cetăţeni sârbi la frontiera cu Serbia acuzaţi că ar fi plănuit atacuri armate împotriva unor instituţii de stat, informează agenţia de presă.
Partidele de opoziţie au acuzat guvernul de fabricarea complotului şi pe premier că încearcă să folosească serviciile de securitate pentru a-şi consolida controlul asupra ţării pe care o controlează de 25 de ani.
Înaintea votului, Djukanovic a afirmat că Rusia finanţează opoziţia pentru a slăbi şansele Muntenegrului de a adera la NATO. Partidele de opoziţie, dintre care multe susţin aderarea la NAO, au respins acuzaţiile.
"Organizatorii acestui grup criminal sunt naţionalişti ruşi a căror premisă iniţială a fost că guvernul muntenegrean condus de Milo Djukanovic nu poate fi schimbat la urne, ci că trebuie schimbat cu forţa", a declarat Milivoje Katnic, procuror specializat în lupta împotriva crimei organizate.
Scopul operaţiunii lor ar fi fost să îl asasineze pe premier şi să ajute un partid din opoziţie să preia controlul în parlament. Katnic nu a precizat şi numele partidului.
"Autorităţile au descoperit că o grupare de crimă organizată s-a format pe teritoriul Muntenegrului, Rusiei şi Serbiei cu scopul de a comite acte de terorism", a precizat procurorul, adăugând că gruparea angajase şi un lunetist.
Katnic a spus că a investigat complotul împreună cu autorităţile din Serbia şi că mai multe persoane au fost reţinute şi în ţara vecină.