Antena 3 CNN Externe Muncitorii calificaţi - o lipsă a României europene

Muncitorii calificaţi - o lipsă a României europene

1 minut de citit Publicat la 12:20 17 Iun 2007 Modificat la 12:20 17 Iun 2007
Muncitorii calificaţi - o lipsă a României europene
Lipsa de muncitori calificaţi şi îmbătrânirea forţei de muncă. Aceastea sunt două din cele mai stringente probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană şi, implicit, România. De aceea, de la anul, în ţara noastră se va aplica timp de trei ani Programul Naţional pentru Promovarea Ocupării Lucrătorilor Vârstnici, scriu ziariştii de la ?Jurnalul Naţional?. Programe similare se desfăşoară deja în majoritatea statelor europene.

În prezent, în România sunt înregistraţi peste 5 milioane şi jumătate de pensionari. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat că ministerul pe care îl conduce lucrează la un proiect de lege prin care vârsta de pensionare să fie aceeaşi, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Cele două variante propuse de Ministerul Muncii sunt fie urcarea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, fie coborârea vârstei pentru bărbaţi la 62 de ani. Dintre cele două, prima are cele mai mari şanse să fie adoptată.

Mai mult, a revenit în atenţie un sondaj IMAS, potrivit căruia cei mai mulţi români nu sunt de acord cu creşterea vârstei de pensionare pentru femei, cu motivaţia că femeile contribuie într-o mai mare măsură decât bărbaţii la muncile casnice. În aceeaşi zi în care ministrul Păcuraru făcea declaraţia privind egalizarea vârstei de pensionare, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care tinerii în vârstă de cel puţin 16 ani se pot angaja legal în munci uşoare, cu un program de muncă de cel mult 30 de ore săptămânal.

Antena 3

×
x close