Antena 3 CNN Externe Muncitorii români nu mai vor să meargă la sparanghel în Germania. Condițiile precare, principalul motiv

Muncitorii români nu mai vor să meargă la sparanghel în Germania. Condițiile precare, principalul motiv

Maria Zărnescu
1 minut de citit Publicat la 19:54 07 Apr 2021 Modificat la 21:10 07 Apr 2021
o_1f2mk097t153q13iuu6l6e716j2b.jpg
Sursa foto: Hepta

Sindicatele germane acuză faptul că bunăstarea patronilor ar fi mai importantă decât cea a angajaților din agricultură, iar astfel muncitorii sezonieri nu ar mai fi atrași de ofertele germane. Mai mult decât atât, potrivit presei străine, anul acesta salariile ar urma să fie mici pentru culegătorii de sparanghel.

Sindicatul DGB avertizează asupra condițiilor inumane de muncă din sectorul agricol și anunță că acestea nu s-au mai schimbat de anul trecut.

În cursul anului 2020, condițiile de muncă din Germania, în sectorul agricol, au fost unele precare, având în vedere că nu a existat un număr mare de muncitor, iar agricultura a fost și ea afectată de pandemie.

Potrivit News – Deutschland.de, fermele au beneficiat de un program de lucru prelungit, de până la 12 ore. Măsura a fost luată pentru că nu existau suficienți muncitori, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Germania pentru aducerea muncitorilor sezonieri.

În primăvara anului 2020, pentru a ocoli restricțiile impuse în contextul pandemiei, zeci de mii de muncitori au fost aduși pe cale aeriană în Germania, din Europa de Est. Totodată, potrivit sursei citate, în cursul anului 20202 s-a permis ca până la 20 de muncitori să stea împreună în aceeași cameră, în ciuda contextului pandemic.

Cel puțin 300 de muncitori sezonieri au fost infectați cu SARS-CoV-2 în intervalul aprilie – iunie 2020. În Germania sunt aproximativ 1.1 milioane de lucrători sezonieri, iar trei sferturi dintre aceștia provin din Europa de Est și Sud-Est, din țări precum România, Bulgaria sau Polonia.

Agricultorii germani nu mai sunt tentanți pentru muncitorii sezonieri din România

Potrivit sursei citate, președintele asociației producătorilor de sparanghel din Germania spune că angajatorii nemți nu mai sunt tentanți pentru români, iar culesul de sparanghel nu mai pare a fi o opțiune.

Tocmai de aceea, se pare că agricultorii Germania au decis să aducă forță de muncă din Georgia. Inițial, au fost așteptați 500 de muncitori sezonieri, dar în prezent ar fi vorba de peste 5.000 de persoane, toți veniți printr-un program pilot, al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Astfel, până în 2023, albanezii, sârbii și persoanele din Kosovo ar urma să aibă acces la locurile de muncă din Germania, din domeniul agricol. Totuși, fermierii neți spera ca măcar 300 de muncitori sezonieri din România să ajungă anul acesta în fermele din țară.

×
Etichete: muncitori sparanghel
x close