Antena 3 CNN Externe Munchen. A început Oktoberfest, cel mai mare festival al berii din lume

Munchen. A început Oktoberfest, cel mai mare festival al berii din lume

Munchen. A început Oktoberfest, cel mai mare festival al berii din lume
20 Sep 2009   •   12:11

La Munchen s-a dat startul la petrecere. Milioane de vizitatori germani şi străini sunt aşteptaţi să guste din berea bavareză, în cadrul celui mai mare festival al berii din lume. Petrecerea, care va dura 16 zile, lasă pe planul doi până şi alegerile parlamentare sau chiar ameninţările teroriştilor.

Primarul capitalei bavareze, în costum tradiţional, a fost cel care a deschis primul butoi de bere şi, o dată cu el, şi Oktoberfest, după un ritual statornicit încă de la prima ediţie, din 1810. În fiecare an, festivalul aduce la Munchen şase milioane de vizitatori care consumă tot atâţia litri de bere şi sute de mii de cârnaţi. Din decorul festivităţilor nu lipsesc defilarea carelor cu bere şi parada fanfarelor.

Din păcate, criza şi-a făcut simţită prezenţa şi aici: faţă de anul trecut, preţul litrului de bere a crescut cu 30 de cenţi şi se situează în jur de 8,50 euro. Scumpirea nu a afectat însă entuziasmul vizitatorilor.

Deşi mai e doar o săptămână până la alegerile legislative, Oktoberfest i-a înfrăţit şi pe politicieni: primarul social-democrat şi şeful guvernului bavarez, creştin-social, şi-au unit vocile în cinstea berii şi au cântat împreună un cântec tradiţional.

Mai greu de trecut cu vederea este ameninţarea teroristă. Reţeaua al-Qaida a ameninţat cu atacuri înaintea alegerilor iar autorităţile au întărit măsurile de securitate. Poliţiştii sunt mai numeroşi şi mai vigilenţi ca de obicei.

Nemulţumire este la Oktoberfest şi în rândul jurnaliştilor. Anul acesta, organizatorii i-au rugat să nu dea publicităţii imagini cu oameni beţi sau dezbrăcaţi. Asociaţia jurnaliştilor bavarezi nu a ezitat să califice recomandarea drept un act de cenzură.

Antena 3

×
Subiecte în articol: munchen
Cele mai noi știri
Parteneri
x close