Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care rapperului Kanye West i s-a permis să concerteze în China. "Mulți evită țara din cauza cenzurii stricte"

Motivul pentru care rapperului Kanye West i s-a permis să concerteze în China. "Mulți evită țara din cauza cenzurii stricte"

Kanye West
Kanye West a fost lăudat în presa chineză pentru beneficiile economice locale în urma concertelor susținute în țara comunistă. Sursă foto: Hepta / Bestimage
de A.I.    |    15 Oct 2024   •   07:00

Kanye West, rapperul american care folosește în prezent numele Ye, a avut luna trecută două concerte în China la care biletele au fost vândute integral înaintea reprezentațiilor, scrie CNN într-un material dedicat relației dintre industria occidentală de divertisment și statul comunist.

Prezent pe insula Hainan din sudul Chinei, Ye și-a anunțat noul album, numit "Bully".

Mulți s-au întrebat, cu această ocazie, de ce Partidul Comunist, care conduce țara cu mână forte, i-a permis unei vedete controversate din SUA să susțină concerte pe pământ chinez.

În urmă cu câțiva ani, autoritățile locale dispuneau măsuri drastice împotriva hip-hop-ului: mai multe piese muzicale au fost puse pe "lista neagră" iar artiștii rap au fost eliminați din spectacole și de la televiziune.

Autoritatea de reglementare pentru mass-media chineză a interzis prezentarea de "actori cu tatuaje (sau care prezintă) cultura hip-hop, subcultura și cultura imorală".

Un rapper chinez, PG One, a fost nevoit să prezinte scuze publice pentru versurile sale în care glorifica drogurile și sexul.

Însă drogurile, sexul și alte teme cu potențialul de a stârni controverse sunt foarte prezente în versurile lui Ye, alături de comentarii sociale și politice dure. În plus, rapperul a avut derapaje antisemite, în urma cărora a pierdut un contract publicitar cu Adidas.

În China, Ye a susținut, pe 15 și 28 septembrie, spectacolul numit "Vulture Listening Experience" pe stadionul Wuyuan River din Haikou, capitala provinciei Hainan.

Este vorba despre o arenă cu o capacitate de peste 41.000 de locuri.

China se redeschide după restricțiile COVID

CNN notează că Ye se numără printre artiștii occidentali tot mai numeroși care revin să concerteze în a doua cea mai mare economie a lumii după ridicarea restricțiilor legate de COVID.

Partidul Comunist Chinez, care consideră cultura populară drept un câmp de luptă ideologic esențial, ține de multă vreme sectorul divertismentului sub o cenzură strictă. În același timp, creșterea acestui sector a fost încurajată în special pe zonele de film și muzică, acestea fiind folosite pentru a stimula sentimentele patriotice.

Sub conducerea lu Xi Jinping, Partidul Comunist s-a concentrat tot mai mult pe controlul ideologic și cultural. Atracția celebrității și emoțiile maselor de fani au fost stigmatizate drept influențe periculoase și dăunătoare asupra tinerilor. 

În 2021, autoritățile comuniste au început o represiune drastică față de așa-numita "cultură toxică a celebrităților", susținând că aceasta "susține valori greșite" pentru tineret.

Acum, la câțiva ani distanță în viitor de la acel moment, comentatorii spun că spectacolele lui Ye ar putea marca un punct de cotitură.

Faptul că acestui artist controversat i s-a permis să aibă spectacole în China "trimite un semnal că artiștii occidentali sunt bineveniți, dacă respectă restricțiile locale", a comentat Chen Dan, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice al Universității Richmond.

Alte staruri americane și-au propus să concerteze în China, ba unele chiar au făcut-o, deja.

Mariah Carey a susținut două spectacole la Beijing în septembrie și a distribuit pe X fotografii în care vizitează, alături de copiii săi, Marele Zid Chinezesc.

John Legend a susținut, de asemenea, concerte în Beijing și Shanghai în octombrie.

Un alt cântăreț american, Charlie Puth, urmează, la rândul său, să concerteze în China la începutul lunii decembrie.

Stimularea economiei Chinei

Venirea acestor vedete occidentale ar putea fi o modalitate prin care Beijingul să stimuleze cheltuielile de consum, pentru a revigora o economie afectată de un șomaj ridicat în rândul tinerilor, de o criză imobiliară prelungită și de o încredere scăzută printre consumatori, crede profesorul Chen.

"Motivația principală pentru aprobarea spectacolului lui Kanye West poate fi de natură comercială: revigorarea industriei culturale și turistice. China are nevoie de relansare comercială și de mai multe schimburi culturale", a adăugat el.

Presa chineză de stat a evidențiat beneficiile pe care concertele lui Ye le-au adus pe plan local, lăudându-l pe rapperul care "nu numai că și-a înfierbântat fanii, dar a determinat și o creștere a economiei, pe seama turismului de vacanță".

Aproape toți spectatorii de la primul său spectacol au venit din afara provinciei, cele mai importante vânzări de bilete fiind consemnate în orașe mari precum Shanghai și Beijing, potrivit publicației de stat China Daily.

Agenția de presă de stat Xinhua a notat că persoanele atrase de evenimentul muzical au generat venituri din turism estimate la 373 de milioane de yuani sau circa 53 milioane de dolari pentru insula Hainan.

CNN remarcă, în acest context, că piața muzicală chineză reprezintă o oportunitate uriașă pentru artiștii și casele de discuri care doresc să își extindă audiența și veniturile.

Conform organismului de specialitate IFPI, China a devenit a cincea cea mai mare piață muzicală din lume în 2022.

Artiști occidentali de top, pe "lista neagră" a Beijingului

În ciuda unui stimulent financiar puternic pentru a pătrunde pe piața chineză, cenzura dură a regimului comunist și supravegherea strictă a spectacolelor, cu riscul  anulării în ultimul moment, au reprezentat provocări pentru artiști în trecutul recent.

În 2015, două trupe americane de rock care nu s-au remarcat prin controverse legate de muzică, mesaj sau atitudine - Bon Jovi și Maroon 5 - și-au anulat brusc spectacolele planificate în Beijing și Shanghai.

Managementul trupei Bon Jovi nu a lămurit situația la momentul respectiv, însă utilizatorii rețelelor sociale au speculat că la mijloc ar fi fost videoclipul piesei "We Weren't Born to Follow", care conținea imagini ale protestelor pro-democrație din 1989, din Piața Tiananmen, reprimate sângeros de regimul de la Beijing.

Alții și-au amintit de un concert Bon Jovi susținut în 2010 la Tokyo, în care au prezentate pe fundal imagini cu Dalai Lama, adversar ferm al Beijingului.

Nici în cazul Maroon 5 nu a fost oferit un motiv oficial, dar fanii au rămas cu impresia că anularea concertelor a venit după ce un membru al trupei i-a urat "La mulți ani" lui Dalai Lama pe rețelele sociale.

Alți artiști americani, precum Justin Bieber, Jay-Z și Lady Gaga, au primit interdicție de a intra în China.

Hung Ho-fung, profesor de sociologie la Universitatea Johns Hopkins, crede că este prea devreme pentru a spune dacă venirea lui Ye și a altor cântăreți străini în China va inspira mai mulți artiști să concerteze acolo.

"Pe lângă criza economică, acest control din ce în ce mai strict îi face pe mulți artiști străini să decidă, pur și simplu, să nu se deranjeze și să 'sară' peste China. Însă dacă recentele măsuri de stimulare funcționează și vor duce la o relansare reală și susținută a consumului, calculele artiștilor occidentali s-ar putea schimba și aceștia ar putea fi mai dispuși să își asume riscurile legate de eventuale concerte în China", a estimat el.

×
Parteneri
x close