Antena 3 CNN Externe Motivul incredibil pentru care guvernul britanic i-a plătit o avere teroristului de la Mosul

Motivul incredibil pentru care guvernul britanic i-a plătit o avere teroristului de la Mosul

2 minute de citit Publicat la 19:06 22 Feb 2017 Modificat la 19:06 22 Feb 2017
o_1b9jcidmp1k9b15nsc831jjnq1b8.jpg

Teroristul sinucigaş autor al atacului comis luni la Mosul, Jamal al-Harith, a primit în anul 2004 din partea guvernului britanic condus de Tony Blair o compensaţie în valoare de un milion de lire sterline pentru a păstra tăcerea asupra perioadei în care a stat în detenţie la Guantanamo, scrie presa internațională, potrivit Agerpres.

Deşi închisoarea de la Guantanamo se află sub jurisdicţie americană, plata respectivei compensaţii de către guvernul de la Londra sugerează că acesta a avut o implicare în tratamentele degradante aplicate acolo lui Jamal al-Harith, care avea cetăţenie britanică. 

Această dezvăluire a aprins presa de dreapta britanică, iar publicaţiile cele mai eurofobe, precum Daily Mail, s-au dezlănţuit împotriva lui Tony Blair, care tocmai a lansat o campanie prin care îşi îndeamnă concetăţenii să se împotrivească Brexitului. 

Istoria lui Jamal al-Harith (în vârstă de 50 de ani în momentul atacului) este asemănătoare celei a multor britanici născuţi din familii de imigranţi şi care s-au lăsat atraşi de fanatismul religios islamist. Părinţii săi au fost creştini originari din Jamaica, dar el s-a convertit la islam. Potrivit apropiaţilor săi, Jamal al-Harith a fost influenţat foarte mult de lectura autobiografiei lui Malcom X, un lider musulman afroamerican. 

După ce s-a convertit la islam, el a plecat şase luni în Sudan, într-o perioadă când gruparea al-Qaida era foarte activă în această ţară. În anul 1997, Jamal al-Harith s-a instalat la Londra împreună cu prima sa soţie, de care s-a despărţit ulterior, iar în 2001 a început ceea ce a numit 'o călătorie religioasă', care s-a terminat cu arestarea sa de către talibani în Afganistan, el susţinând că aceştia au crezut că este spion britanic. 

După ce trupele americane au pătruns în Afganistan, l-au preluat dintr-o închisoare din Kandahar şi l-au dus la Guantanamo, dar nu au reuşit să formuleze o acuzaţie concretă împotriva sa, ţinându-l totuşi doi ani în detenţie. 

În anul 2004 el a fost eliberat şi readus în Marea Britanie împreună cu alţi britanici care şi ei fuseseră deţinuţi la Guantanamo. Ministrul britanic de interne de la acea vreme, David Blunkett, a spus la sosirea acestui grup că niciunul dintre cei care au revenit nu reprezintă un pericol real pentru siguranţa naţională, afirmaţie controversată acum dacă avem în vedere modul în care a sfârşit Jamal al-Harith. 

El s-a plâns la interogatoriile ce au urmat repatrierii sale că a fost torturat la Guantanamo, susţinând că acolo i s-au injectat substanţe dubioase, ulterior dând o declaraţie şi în faţa unei comisii a Consiliului Europei care a investigat cazul acelei închisori. Prin urmare, pentru a evita un proces, guvernul de la Londra i-a cumpărat tăcerea cu un milion de lire sterline. În anul 2014, Jamal al-Harith a plecat în Siria, unde s-a alăturat grupării jihadiste Statul Islamic. 

×
Etichete: Guantanamo
x close