Antena 3 CNN Externe Motivele pentru care lumea ar putea dispărea în numai câţiva zeci de ani

Motivele pentru care lumea ar putea dispărea în numai câţiva zeci de ani

2 minute de citit Publicat la 19:34 20 Noi 2012 Modificat la 19:34 20 Noi 2012
Motivele pentru care lumea ar putea dispărea în numai câţiva zeci de ani
Foto: Agerpres/Xinhua
Cu cinci ani în urmă, ultimul raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice pictau un tablou sumbru cu privire la viitorul planetei noastre. În timp ce oamenii de ştiinţă strâng dovezi pentru următorul raport, cel din 2014, Michael Le Page le dă mai multe motive pentru care lucrurile stau extrem de rău, scrie newscientist.com.

Nu cu mult timp în urmă, Oceanul Arctic era acoperit de gheaţă groasă de câţiva ani vechime. Chiar şi la sfârşitul verii, mai mult de jumătate din suprafaţa mării era învăluită de gheaţă.

În timpul încălzirilor globale din ultimele decenii, frigul din timpul iernii nu mai compensează gheaţa topită din timpul verii. Din cauza acestor lucruri, Oceanul Arctic a început să se încălzească de două ori mai mult decât în orice altă regiune de pe planetă.

În 2010, Rusia a fost lovită de temperaturi de aproape 40 de grade în mai multe oraşe. În 2011, un viscol a lăsat cantităţi uimitoare de zăpadă peste estul Statelor Unite şi Canada. În acest an, de asemenea, a fost un fenomen meteo extrem, un val de căldură zdrobitor în SUA  şi desigur, ravagiile cauzate de uraganul Sandy.

Astfel de evenimente se încadrează într-un anumit tipar. Într-o lume în care încălzirea este în toi, lipsa precipitaţiilor şi evaporarea în creştere va duce la mult mai multe secete.

La începutul acestui an, recolte record au fost prezise pentru SUA, iar fermierii au profitat şi au plantat mai mult pentru a profita de creşterea preţurilor. În schimb, randamentele au scăzut izbitor din cauza secetei şi recordului de căldură. Pe de altă parte, Marea Britanie a avut o altă problemă, randamentele au scăzut din cauza ploilor prea dese. Cu recolte lovite de fenomene meteorologice extreme, preţurile globale la produsele alimentare sunt într-o continuă creştere.

Asta contrastează cu raportul IPCC din 2007, care a prezis că, dacă temperaturile cresc cu 1,5 grade sau mai mult, căldura mare şi nivelurile ridicate de CO2 ar creşte randamentul, cel puţin în regiunile temperate.

Dar se pare că schimbările climatice au deja un efect advers, chiar dacă lumea s-a încălzit cu numai 0,8 grade.

Biosfera planetei absoarbe, în prezent, jumătate din emisiile de CO2. Dar, foarte curând, emisiile vor depăși cu mult capacitatea de absorbţie, iar stratul de ozon va fi mult mai puternic atacat şi penetrat. Dacă am stopa comlet emisiile de CO2 „mâine”, poate am reuşi să evităm dezastrul, spun cercetătorii. De fapt, emisiile sunt în continuă creştere.

×
x close