Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care Rusia a pierdut 15.000 de soldați pe frontul din Ucraina, dezvăluit de jurnaliștii de la The Moscow Times

Motivul pentru care Rusia a pierdut 15.000 de soldați pe frontul din Ucraina, dezvăluit de jurnaliștii de la The Moscow Times

Adrian Iclozan
5 minute de citit Publicat la 12:14 22 Iul 2022 Modificat la 12:15 22 Iul 2022
mariupol

În vârstă de 31 de ani și cu identitatea anonimizată pentru propria sa protecție, Ivan spune că a urmat doar cinci zile de instrucție înainte de a fi transferat în Ucraina și aruncat în luptă, relatează site-ul The Moscow Times.

"În compania noastră era un soldat care nu știa cum funcționează o mitralieră. Așa că i-am arătat cum se demontează una și cum se montează la loc. Nu mi-aș dori să fiu lângă el în focul luptei", a povestit el pentru publicația citată.

Instrucția minimă asigurată noilor recruți pare să fi devenit ceva comun în armata rusă, pe măsură ce războiul din Ucraina se pregătește să intre în cea de șasea lună, iar numărul mare de decese, împreună cu lipsa mobilizării generale, determină lipsuri însemnate la nivelul trupelor Moscovei.

"O săptămână de instrucție nu reprezintă nimic. Pentru un soldat, înseamnă un drum direct la spital sau într-un sac pentru cadavre", comentează analistul militar independent Pavel Luzin în publicația menționată.

Ce prevede Ministerul rus al Apărării pentru soldații sub contract și ce se aplică în realitate

Conform site-ului Ministerului rus al Apărării, o instrucție intensivă derulată pe parcursul a patru săptămâni, împreună cu un curs de supraviețuire, sunt esențiale pentru oricine semnează un contract cu armata.

Programul prevede 240 de ore de instruire și include trageri, aruncări cu grenade și studiul tacticilor militare.

Însă, în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina, se pare că standardele de instrucție nu sunt respectate, spune Serghei Krivenko, șeful unei organizații care asigură asistență juridică soldaților ruși. 

"Am fost contactat în mod regulat de părinți ai căror copii au semnat un contract (militar) și au ajuns în Ucraina o săptămână mai târziu", a declarat el pentru The Moscow Times.

Ivan, soldatul prezentat la începutul relatării, a semnat în aprilie un contract pe trei luni cu Ministerul Apărării.

"Când a început operațiunea militară specială - care, de fapt, este un război - am privit-o ca pe o tragedie personală. Mi-am spus că vreau să merg acolo și nimeni nu mă poate opri. Sunt un patriot", povestește el. 

Ivan a fost transferat într-o bază militară din orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina și a ajuns, în scurt timp, pe linia frontului.

Ce poți învăța în cinci zile de instrucție militară, în Rusia

 "După examinarea medicală, m-au întrebat dacă sunt gata să merg, poimâine, într-o bază militară. Ne-au instruit timp de cinci zile. Am așteptat încă cinci zile să se încheie un schimb de luptă și am ajuns pe front", a precizat bărbatul.

"Desigur, (instrucția) nu a fost suficientă", a recunoscut el. Totuși, cele cinci zile au fost intense, adaugă Ivan.

"Eram în poligon de la 10:00 până la 19:00. Am exersat abilitățile de luptă, luarea cu asalt și preluarea clădirilor, apărarea integrală, lucrul în echipe de luptă, medicina de front, evacuarea și tratarea soldaților răniți. Accentul s-a pus pe acele abilități necesare pentru menținerea poziției: mitralior, operator de lansator de grenade și așa mai departe", a explicat el.

În timp ce o astfel de instrucție de bază poate fi suficientă pentru a permite soldaților să îndeplinească sarcini simple, experții militari arată că pregătirea militară de luptă ar trebui să fie mult mai amplă.

"Sunt multe de învățat în ceea ce privește coordonarea și cooperarea. Și ia destul de mult timp", arată Samuel Cranny-Evans, analist militar la grupul de reflecție Royal United Services Institute din Londra.

Analist militar occidental: "Moscova a estimat greșit rezistența ucrainenilor"

Armata rusă a început să îi amestece pe soldații din diferite unități, indică, la rândul său, Dara Massicot, fost analist principal la Pentagon. 

"Soldații nu-i cunosc pe comandanți, nu știu unde este unitatea lor în timpul luptelor. În plus, armata rusă duce lipsă de specialiști. Asta înseamnă că, dacă un echipament se strică, nu mai poate fi reparat", susține ea.

"Problema este că planificatorii operațiunii speciale au presupus că ucrainenii nu vor rezista armatei ruse așa cum au făcut-o și nu s-au gândit în acești termeni la forța de luptă necesară, așa că acum doar completează pierderile. În esență, asta înseamnă că armata rusă nu va putea avansa mai rapid", a mai estimat Massicot.

O rată ridicată a pierderilor în luptă înseamnă că armata rusă este probabil să-și piardă unitatea iar instrucția deficitară a soldaților nu face decât să accentueze problema, potrivit experților.

Alte relatări privind nivelul scăzut sau inexistent de instruire al soldaților ruși aruncați în luptă au apărut în presa rusă în ultimele săptămâni.

Mama unui soldat ucis în Ucraina: "N-a existat nicio instrucție. I-au dat o uniformă și o armă și asta a fost tot!"

"Am fost șocat. Unii nu puteau să țină corect o mitralieră în mână și nu văzuseră niciodată un tanc în realitate și, cu toate astea, erau trimiși pe linia frontului în câteva zile", a declarat, la adăpostul anonimatului, un soldat pentru serviciul BBC în limba rusă, luna trecută.

Evgheini Ciubarin, de 24 de ani, a fost ucis în Ucraina, în regiunea Harkov, la doar patru zile după ce fusese transferat la baza din Belgorod, în baza unui contract militar pe trei luni, potrivit site-ului independent Mediazona.

"N-a existat nicio instrucție. Când au ajuns, le-au dat o uniformă și o armă automată și asta a fost tot - i-au trimis la luptă", a spus Nina Ciubarina, mama soldatului ucis, într-o declarație pentru Mediazona.

În baza legilor ruse, recruții nu pot fi trimiși în misiuni de luptă fără cel puțin patru luni de instrucție militară. 

Experții spun că același standard ar trebui să li se aplice și militarilor pe bază de contract.

Rușii se înrolează atrași de salariile din armată

În ciuda situației de pe câmpul de luptă, bărbații ruși semnează contracte militare pentru bani, în condițiile în care armata oferă salarii care sunt mult mai mari decât câștigurile medii în viața civilă. 

Ivan spune că a fost plătit cu peste 240.000 de ruble pe lună, echivalentul a aproximativ 3.800 de dolari.

În aprilie, el a fost rănit la picior și braț în luptele din zona orașului Izyum, fiind ulterior trimis la un spital din Rusia.

Săptămâna trecută, Ivan era încă în convalescență la domiciliul său din capitala rusă, precizează The Moscow Times.

×
x close