Antena 3 CNN Externe Moţiunea Macovei. Reacţii europene

Moţiunea Macovei. Reacţii europene

3 minute de citit Publicat la 12:23 18 Feb 2007 Modificat la 12:23 18 Feb 2007
Moţiunea Macovei. Reacţii europene
UPDATE Preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat luni că formaţiunea politică pe care o conduce o va susţine pe Monica Macovei în funcţia de ministru al Justiţiei. De asemenea, Emil Boc a mai spus că Partidul Democrat susţine votul uninominal şi referendumul propus de Traian Băsescu. Democraţii s-au întâlnit luni în şedinţa Biroului Permanent pentru a discuta solicitarea adresată Coaliţiei de susţinere fermă a ministrului Justiţiei, Monica Macovei.

Ion Iliescu este surprins de afirmaţiile vicepreşedintelui Bundestagului, Susanne Kastner şi cosideră că este o dezinformare. ?O cunosc pe doamna Susanne Kastner, ea e chiar o prietenă a României. Are şi conexiuni, fiica dânsei sau fiul dânsei e căsătorită sau căsătorit cu cineva din România, de pe lângă Lipova, ne-am întâlnit de mai multe ori. Probabil că a fost dezinformată. Motivaţiile Senatului sunt foarte solide, foarte serioase, dar dânsa, din dezinformare, a cuplat la nişte aprecieri".

Susanne Kastner, vice-preşedintele Bundestagului, a declarat postului de radio Deutsche Welle că moţiunea ar putea activa clauza de salvgardare pentru România în luna iunie a acestui an şi că este un semnal deosebit de grav pentru Uniunea Europeană. Alina Kuehnel, jurnalist la secţia română a postului Deutsche Welle, a declarat că vice-preşedintele Bundestagului nu este singurul parlamentar îngrijorat de situaţia din România. Reacţiile oamenilor politici nu au întârziat să apară.

Reacţii de la Bucureşti
Liderul PD Emil Boc a făcut un apel către membrii PNL şi UDMR: ?PD cere Coaliţiei o declaraţie fermă de susţinere a Monicăi Macovei, pentru ca UE să aibă certitudinea că România nu a abandonat lupta împotriva corupţiei?. El a amintit de ameninţarea clauzei de salvgardare, care ar face din România o ţară ?bananieră? în domeniul justiţiei. El a explicat că activarea clauzelor de salvgardare în domeniul justiţiei înseamnă că sentinţele interne nu vor fi recunoscute în străinătate. În consecinţă, ?solicităm PSD-ului şi opoziţiei să se abţină de la gesturi care afectează interesul României?, a încheiat Emil Boc.

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, spune că nu se mai poate pune problema clauzei, în timp ce reprezentanţii PSD cred că moţiunea este un procedeu de politică internă. Analistul politic, Cristan Pârvulescu, este de părere că politicienii români nu au perceput corect mesajul Uniunii Europene în privinţa clauzei de salvgardare. Între timp, democraţii fac zid în jurul ministrului Monica Macovei. Liderul partidului, Emil Boc, a cerut liberalilor şi celor din UDMR să-şi declare public susţinerea faţă de Macovei.

Frattini ? mustrat de comisari pentru că a lăudat-o pe Macovei
Declaraţiile oficialului german Susanne Kastner vin după ce comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, a fost mustrat de colegii săi din Executivul de la Bruxelles pentru că a lăudat-o pe Monica Macovei. Comisarii i-au reproşat colegului lor că a făcut comentariile într-un moment nepotrivit, chiar înainte ca senatorii români să discute moţiunea anti-Macovei, depusă de PSD.

Potrivit site-ului www.euexpands.com, care citează surse europene, comisarii i-au reamintit lui Frattini că nu are dreptul să adopte astfel de poziţii publice pe marginea unor probleme interne dintr-un stat european. Frattini, care este şi vicepreşedinte al comisiei de la Bruxelles, ar fi fost de asemenea atenţionat că forul european dialoghează cu guverne şi nu cu miniştri. Săptămâna trecută, întrebat de jurnalişti cum comentează moţiunea împotriva ministrului român, Franco Frattini a declarat că ?o apreciază foarte mult pe Monica Macovei?.

Monica Macovei este hotărâtă să rămână la cârma Justiţiei
Monica Macovei este convinsă că nu pleacă din fruntea Ministerului Justiţiei. Într-o declaraţie făcută la un post de televiziune, Macovei a spus că scopul moţiunii votată la Senat este demiterea ei din fruntea Ministerului Justiţiei, dar şi eliminarea procurorilor care anchetează politicieni. Monica Macovei este convinsă că nu-şi va pierde postul, pentru că decizia aşteptată de la Curtea Constituţională va fi în favoarea sa. Macovei a precizat că situaţiile în care un ministru trebuie să demisioneze sunt clar prevăzute în Constituţie, iar moţiunea simplă nu este una dintre acestea.

Antena 3

×
x close