"PSD a mai depus, în trecut, două moţiuni de neîncredere împotriva guvernului lui Tăriceanu. Actualul "şah etern" dintre partidele parlamentare a ajutat guvernul să supravieţuiască. De la aderarea la UE, România a fost scena unei dispute în trei, adesea confuze, între preşedintele Traian Băsescu, social-democraţi şi guvernul condus de Tăriceanu", scrie Associated Press.
Cealaltă mare agenţie americană, UPI, relevă de asemenea că, după aderare, "România a trecut prin câteva crize politice, în mare parte iscate de rivalitatea dintre Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu". "Iniţiativa social-democraţilor a fost susţinută de două partide apropiate de şeful statului Traian Băsescu, aflat de multă vreme în conflict cu premierul Tăriceanu", relevă cotidianul elveţian de limbă italiană Corriere del Ticino. Agenţia spaniolă Europa Press menţionează un alt aspect al situaţiei politice complexe dinaintea moţiunii.
"În ultimele luni, PSD a sprijinit tacit guvernul, cu argumentul nevoii de stabilitate în ţară, după intrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Totuşi, Mircea Geoană a declarat, înaintea votului, că în ciuda fondurilor primite de la Uniune, guvernul nu şi-a realizat intenţiile de a îmbunătăţi şoselele, şcolile şi spitalele", scrie Europa Press.
BBC precizează, însă, că "unii deputaţi social-democraţi au votat în favoarea guvernului, sfidându-şi propriul partid". În sfârşit, agenţia France Presse notează că guvernul are acum de trecut un alt obstacol - votul asupra bugetului pe 2008. "Anticipând pericolul, Tăriceanu a promis, în discursul său, că în cazul respingerii moţiunii va angaja negocieri cu toate partidele parlamentare asupra proiectului de buget, ca şi asupra majorării pensiilor începând din noiembrie, aşa cum doreşte PSD".
Antena 3