Un oficial rus îşi exprima speranţa că recenta iniţiativă de securitate ruso-germană ar putea ajuta la rezolvarea conflictului îngheţat din Moldova.
Totuşi, şeful comisiei de politică externă din Duma de stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, a negat relatările că, la întâlnirea de la Berlin dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, s-ar fi semnat "un acord " de rezolvare a conflictului din Transnistria. El adăuga totuşi că bunele relaţii ale Rusiei cu Germania cresc şansele pentru rezolvarea diferitelor "chestiuni extraodinare."
La întâlnirea din 5 iunie, Merkel şi Medvedev au semnat o propunere de creare a unui nou forum de securitatea UE-Rusia, care să aibă Transnistria ca primul punct pe agendă.
Reluând afirmaţiile recente ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, Kosachiov puncta că problema din Transnistria putea fi rezolvată "cu cinci sau şase ani în urmă," dacă planul de pace rusesc, acceptat în principiu de Chişinău şi Transnistria, nu ar fi fost suspendat . Kosaciov a învinovăţit Uniunea Europeană pentru căderea acestei iniţiative.
Proiectul pentru planul de pace din 2003, cunoscut ca Memorandumul Kozak, cerea crearea unui stat moldovean federal.
Antena3.ro