Antena 3 CNN Externe Moscova se retrage de la discuţiile Consiliului Rusia - NATO

Moscova se retrage de la discuţiile Consiliului Rusia - NATO

Moscova se retrage de la discuţiile Consiliului Rusia - NATO
06 Mai 2009   •   03:41

Moscova a anuţat marţi că nu va trimite delegaţi la plănuita întâlnire a Consiliului Rusia-NATO din cauza expulzării de către alianţă a doi diplomaţi ruşi de la misiunea NATO din Bruxelles.
Belgia declarase anterior că, deoarece NATO le-a retras acreditarea, nu vede niciun motiv pentru care diplomaţii să rămână în ţară. Purtătorul de cuvânt al ministerului belgian de Externe, Delphine Colard, a cerut ca cei doi ruşi să părăsească imediat ţara şi să fi informaţi cine îi va înlocui.
Rusia a răspuns imediat şi a anunţat că nu va trimite delegaţi la summitul Consiliului Rusia - NATO programat pentru luna mai. De asemenea, ambasadorul rus la alianţa militară Dmitri Rogozin, a mai declarat că ministrul rus de Externe Serghei Lavrov nu va participa la şedinţa consiliului de pe data de 18-19 mai.

?Având în vedeere persistenţa şi încăpăţânarea cu care NATO intenţionează să ţină exerciţii militare în Georgia, şi în pofida tuturor avertismetelor şi ţânând cont de poziţia dură faţă de oficialii noştri, organizarea şedinţe ministeriale a Consiliului Rusia - NATO pare inadecvată? declara acesta. A subliniat totuşi că nu se vor tăia relaţiile diplomatice cu NATO.
Ministerul rus de externe calificase anterior expulzarea diplomaţilor săi ca fiind ?o provocare vulgară."

NATO şi Rusia nu reuşesc să îşi reia dialogul întrerupt de la conflictul ruso-georgian din august 2008, preferând să îşi reafirme drepturile, în loc să procedeze fiecare la concesiile cerute de cealaltă, comentează AFP.
De o parte, principalele puteri aliate - Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa - consideră că pericolul strategic pentru Occident este în prezent în Afganistan. Acest lucru a determinat noua adminsitraţie a preşedintelui american Barack Obama să facă gesturi de deschidere către puterea regională care este Rusia în Asia Centrală.

Pe de altă parte, ţările NATO est-europene, care au fost timp de decenii sub influenţa Moscovei, continuă să considere Rusia principala ameninţare militară. Războiul cu Georgia din august, apoi criza gazului cu Ucraina din ianuarie le-au dat argumente.

Nici la Moscova, nu toată lumea este de aceeaşi părere, potrivit lui Gomart. Unii consideră că Rusia trebuie să răspundă favorabil semnalelor prietenoase trimise de Barack Obama, în special în privinţa scutului antirachetă şi a dezarmării nucleare. Alţii însă perpetuează stereotipurile, nedorind acest lucru. Exerciţiile organizate de NATO începând de miercuri în Georgia, în pofida avertismentelor ruse, au consolidat totuşi poziţia clanului antioccidental, ca şi faptul că NATO a expulzat săptămâna trecută doi diplomaţi ruşi din cauza unui caz de spionaj.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov
Cele mai noi știri
Parteneri
x close