Planurile Washingtonului pentru o apărare antirachetă nu prezintă acum o ameninţare la interesele strategice ale Moscovei, arăta ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"Planurile la care SUA lucrează acum unilateral au mai multe etape, iar la prima etapă vorbim despre sistemele regionale, despre sistemele ce nu afectează stabilitatea strategică şi nu creează nicio ameninţare pentru forţele nucleare strategice ale Rusiei," preciza Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă.
Totuşi, el a subliniat că Rusia nu exclude ca planurile să ridice cândva o ameninţare.
"Dacă observare realizării acestor planuri indică că se deplasează spre un nivel de creare a scutului straegic antinuclear şi acel nivel este estimat de specialiştii noştri militari că ar crea un risc pentru forţele strategice nucleare ruseşti, atunci vom avea dreptul de a folosi poziţiile din noul acord de reducere a armelor" .
Pactul armelor strategice stipulează că numărul de focoase nucleare va fi redus la 1550 de fiecare parte, în timp ce numărul de vehciule de livrare nu trebuie să depăşească 800.
Conform acordului, valabil pe 10 ani, armele strategice ofensive vor fi prezente doar pe teritoriile naţionale ale Rusiei şi SUA.
Pactul mai stipulează că dacă una din părţi violează prevederile, cea de-a doua parte se poate retrage din tratat.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel american, Barack Obama, vor semna noul tratat, joi, la Praga.
România şi Bulgaria au anunţat, în februarie, că sunt în discuţie cu administraţia americană pentru a desfăşura elemente ale scutului american pe teritoriile lor din 2015.
Antena3.ro