Antena 3 CNN Externe Moscova, mișcare amplă care vizează Parisul

Moscova, mișcare amplă care vizează Parisul

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:22 18 Mai 2022 Modificat la 15:21 18 Mai 2022
MAE rus
Sursa foto: hepta

Aceștia au două săptămâni pentru a părăsi Rusia.

"Activitatea acestor diplomați și a personalului ambasadei noastre din Rusia respectă pe deplin cadrul Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și consulare. Decizia autorităților ruse nu are un temei legitim. Nu putem decât să o condamnăm", se spune într-o declarație a autorităților franceze care a urmat anunțului de la Moscova.

Mișcarea Moscovei vine după ce Parisul a expulzat în luna aprilie 35 de ruși cu statut diplomatic.

De asemenea, Franța a declarat luna trecută șase agenți ruși cu acoperire diplomatică drept "personae non gratae", măsură ce obligă la părăsirea statului în care aceștia își desfășurau misiunea.

În perioada respectivă, a avut loc un adevărat val de expulzări din capitalele europene, în contextul războiului din Ucraina, peste 300 de diplomați ruși fiind trimiși acasă.

Tot miercuri, Rusia a anunțat expulzarea a 27 de diplomați spanioli, ca răspuns la o decizie similară luată de Madrid luna trecută.

Baletul politic al Franței cu Rusia

Franța este unul dintre statele NATO care s-au angajat să crească ajutorul militar pentru Ucraina în perioada imediat următoare.

Totuși, președintele Emmanuel Macron a reușit să-i surprindă în mod neplăcut pe liderii de la Kiev, după ce ar fi sugerat ca Ucraina  să accepte "o cale de ieșire care să nu umilească Rusia", așa cum a fost umilită Germania la finele Primului Război Mondial.

"Germania a fost umilită și din această umilire s-a născut nazismul. Macron spune acum că e periculos ca Rusia să fie umilită", i s-a reamintit lui Volodimir Zelenski în timpul unui interviu la televiziunea italiană.

"Nu noi trebuie să găsim o cale de ieșire pentru Rusia. Știu că Macron a încercat să obțină un rezultat, să ducă acasă un rezultat, dar nu l-a obținut din partea Rusiei.

A ne propune să cedăm din suveranitatea noastră pentru a-l ajuta pe Putin să iasă cu fața curată nu mi se pare că e un lucru corect din partea anumitor lideri.

Nu dorim să salvăm imaginea nimănui plătind cu propriile noastre teritorii. E nedrept!", a concluzionat președintele ucrainean.

Franța nu a văzut venind invazia Rusiei în Ucraina

La finele lunii martie, Parisul a anunțat demiterea generalului Eric Vidaud, șeful serviciilor de informații militare franceze, care nu a reușit să prezică invazia Rusiei în Ucraina.

În funcție de șapte luni la momentul deciziei de demitere, Vidaud ar fi furnizat "informații inadecvate" și a dat dovadă de o "lipsa de stăpânire a subiectelor", potrivit unui raport citat de BBC.

Cu mult înainte de momentul atacului rus din 24 februarie, SUA și Marea Britanie au anticipat în mod corect că Moscova plănuiește o invazie pe scară largă în Ucraina, în timp ce serviciile de specialitate din Franța au concluzionat că acest lucru este puțin probabil iar Vladimir Putin are "alte mijloace" pentru a provoca o cădere de guvern la Kiev.

Foto: clădirea Ministerului rus al Afacerilor Externe

×
x close