Antena 3 CNN Externe Moscova. Mii de persoane au protestat împotriva adopţiilor copiilor ruşi de către străini

Moscova. Mii de persoane au protestat împotriva adopţiilor copiilor ruşi de către străini

3 minute de citit Publicat la 18:15 02 Mar 2013 Modificat la 18:15 02 Mar 2013
Moscova. Mii de persoane au protestat împotriva adopţiilor copiilor ruşi de către străini
Foto: Agerpres/AP
Mii de persoane au defilat, sâmbătă, la Moscova pentru a le cere autorităţilor să interzică orice adopţie a copiilor ruşi de către străini şi pentru a cere întoarcerea în Rusia a băiatului adoptat al cărui frate a murit în Texas, relatează AFP.
   
Aproximativ 12.000 de persoane au participat la acest marş "pentru apărarea copiilor" în centrul Moscovei, a anunţat poliţia moscovită, în timp ce organizatorii au anunţat participarea a aproximativ 20.000 de manifestanţi.
   
Un jurnalist al AFP a estimat numărul participanţilor la aproximativ 10.000, majoritatea militanţi ai unor asociaţii pro-Kremlin pentru ajutorarea copiilor.
   
Mulţi dintre ei agitau drapele ruseşti, icoane, dar şi fotografii cu Maksim, băieţelul rus decedat în Texas.
   
Acest marş, desfăşurat pe o temperatură de minus 8 grade Celsius, a avut loc la scurt timp după ce autorităţile americane au anunţat că moartea lui Maksim Kuzmin a fost un accident şi că părinţii săi adoptivi nu au de ce să fie învinuiţi.
   
Băieţelul în vârstă de trei ani a murit din cauza unei "artere rupte" în intestin în urma unui traumatism abdominal, potrvit autopsiei. Examinarea efectuată de patru experţi a arătat, de asemenea, că băiatul avea probleme mentale care îl determinau să se rănească singur.
   
Delegatul Ministerului rus de Externe pentru drepturile omului, Konstantin Dolgov, s-a declarat totuşi îngrijorat de această versiune.
   
El a apreciat că rezultatele autopsiei sunt incomplete şi a cerut ca autorităţile americane să furnizeze Rusiei toate documentele necesare pentru a elucida circumstanţele decesului copilului, inclusiv certificatul de deces.
   
Moartea lui Maksim în Statele Unite a generat o nouă intensificare a tensiunilor între Moscova şi Washington după dezvăluirea informaţiei, la jumătatea lui februarie, de către delegatul Kremlinului pentru drepturile copilului, Pavel Astahov.
   
Acesta a primit rezultatele autopsiei cu scepticism.
   
"Triumful justiţiei?", s-a întrebat el pe Twitter, adăugând că băiatul a devenit o "victimă a politicii".
   
În ianuarie, Maksim Kuzmin, născut dintr-o mamă alcoolică în Rusia, a fost găsit inconştient în curtea noii sale locuinţe din Texas, de către mama sa adoptivă, Laura Shatto, care l-a dus imediat la spital, unde acesta a decedat.
   
Dacă familia Shatto este scoasă din cauză în privinţa acuzaţiilor de omucidere, aceasta ar putea totuşi să fie condamnată pentru neglijenţă.
   
În plus, în Rusia are loc o campanie pentru întoarcerea în ţară a lui Kirill, fratele mai mic al lui Maksim, adoptat de aceeaşi familie şi în vârstă de doi ani.
   
"Principala noastră revendicare este de a-l aduce pe Kirill acasă şi de a interzice adopţiile de către occidentali", a declarat una dintre organizatoarele marşului, Irina Bergset, coordonatoarea mişcării Mamele ruse.
   
Ea a precizat că i-a trimis o scrisoare în acest sens preşedintelui rus Vladimir Putin şi a subliniat că vrea în principal interzicerea adopţiilor de către francezi.
   
"Ei au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Ce este normal în Franţa este anormal în Rusia", a explicat ea.
   
Bergset a calificat, de asemenea, rezultatele autopsiei drept "propagandă americană".
   
"Aceasta demonstrează pur şi simplu că ei îi tratează pe copiii ruşi ca pe nişte câini sau pisici", a declarat ea pentru AFP.
   
Reacţionând la acest caz, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus a declarat că au fost întreprinse demersuri pentru a-l aduce pe Kirill în Rusia.
   
Dar "procedurile juridice legate de eventualitatea unei astfel de întoarceri sunt foarte complicate", a adăugat Dmitri Peskov pentru postul de televiziune Dojd.
   
Anul trecut, Rusia a adoptat deja o lege care interzice adopţia copiilor ruşi de către americani începând din 2013, ca măsură de represalii faţă de o lege americană ce îi sancţionează pe oficialii ruşi responsabili de moartea în închisoare, în 2009, a avocatului rus Serghei Magniţki.
   
În ianuarie, aproximativ 20.000 de ruşi au manifestat la Moscova pentru a protesta faţă de această lege rusă, la apelul opoziţiei.
   
Membri ai opoziţiei au făcut apel, de asemenea, la un marş, sâmbătă, dar potrivit poliţiei la acesta au participat doar 1.000 de persoane. Un jurnalist al AFP a estimat numărul participanţilor la aproximativ 2.000.


×
TOP articole
x close