Monumentul indian Taj Mahal, construit din marmură albă şi datând din secolul al XVII-lea, începe să capete nuanţe galbene şi verzi din cauza efectelor poluării în oraşul indian Agra.
Considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, Taj Mahal este situat pe malul unui râu plin de gunoaie şi este deseori învăluit de praful şi fumul provenite de la furnalele fumegânde şi de la autoturismele din oraşul Agra (nord), al optulea cel mai poluat oraş din lume.
Curtea a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal.
''Dacă cercetătorii indieni şi (ecologiştii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experţi străini sau ecologişti, iar cei care pot veni vor fi fericiţi să ajute'', a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.
Turiştii care vizitează monumentul şi-au exprimat speranţa că se vor lua măsuri pentru salvarea construcţiei.
''Cred că Taj Mahal este unul dintre cele mai importante simboluri ale Indiei şi cred că ar fi bine ca oraşul să fie mai curat şi ca guvernul să ia măsuri în această privinţă'', a spus Francesco, un turist din Argentina, care şi-a dezvăluit doar prenumele.