Antena 3 CNN Externe Monumentele sovietice din Polonia sunt demolate într-o campanie de "derusificare" a ţării

Monumentele sovietice din Polonia sunt demolate într-o campanie de "derusificare" a ţării

Polonia a demolat, astăzi, patru monumente sovietice în cadrul unei campanii de "derusificare" a ţării demarată în 2016, dar care a fost accelerată în acest an în contextul războiului din Ucraina.

monumente demolate polonia derusificare
Monumentele sovietice din Polonia sunt demolate printr-o campanie de "derusificare" a ţării Sursa foto: Profimedia Images
de Alin Tarnovschi    |    27 Oct 2022   •   18:22

Autorităţile poloneze au demolat cele patru monumente în acelaşi timp, acestea adăugându-se celor 20 deja distruse. Totuşi, autorităţile de la Varşovia au anunţat că au mai rămas de demolat aproximativ 30 de alte monumente ridicate în perioada comunistă.

Potrivit directorului Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki, acţiunile au rolul "de a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia".

Karol Nawrocki a mai explicat că "monumentele simbolizează răutatea sistemului comunist".

Polonia a demarat campania de "derusificare" a ţării în anul 2016 atunci când a fost adoptată o lege care prevede înlăturarea oricărui monument al epocii comuniste.

Pe lângă demolarea statuilor, autorităţile de la Varşovia au eliminat şi numele unor străzi care au legătură cu Uniunea Sovietică.

×
Subiecte în articol: Polonia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close