Antena 3 CNN Externe Mongolia este obligată să îl aresteze pe Putin, spune Curtea Penală Internațională

Mongolia este obligată să îl aresteze pe Putin, spune Curtea Penală Internațională

vladimir putin hepta (1)
CPI nu are competența de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările membre. Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    30 Aug 2024   •   17:54

Oficialii mongoli „au obligația” de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă acesta vizitează țara săptămâna viitoare, a declarat vineri Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit BBC. Mai mult decât atât, Mongolia riscă să fie sancționată dacă este „necooperantă”, spune Dr. Fadi el-Abdallah, un purtător de cuvânt al CPI.

Călătoria, așteptată să aibă loc marți, va fi prima vizită a liderului rus într-o țară membră a CPI de când Curtea a ordonat arestarea sa în martie 2023.

Curtea susține că Putin este responsabil pentru crime de război, afirmând că nu a reușit să oprească deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul conflictului.

În ciuda faptului că oficialii din Ucraina au cerut Mongoliei să îl aresteze pe Putin la sosirea sa în țară, Kremlinul a declarat că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizită.

„Avem o relație excelentă cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor la Moscova. „Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”.

Dr. Fadi el-Abdallah, un purtător de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că instanța se bazează pe statele sale partenere - inclusiv Mongolia - pentru a-și „executa deciziile”.

El a spus că Mongolia, ca și alți semnatari ai CPI, are „obligația de a coopera”. Aceasta include respectarea mandatelor de arestare, cum ar fi cel emis de instanță pentru arestarea lui Putin în 2023.

Curtea a susținut că președintele rus este responsabil pentru crime de război, concentrându-se pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia. Aceasta a emis, de asemenea, un mandat de arestare a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru aceleași infracțiuni.

Aceasta a afirmat că infracțiunile au fost comise în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 - când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Moscova a negat anterior acuzațiile și a catalogat mandatele drept „scandaloase”.

Dr. Abdallah a declarat că judecătorii CPI vor examina cazurile de „necooperare” ale semnatarilor săi și vor informa Adunarea statelor părți, care poate „lua orice măsură pe care o consideră adecvată”.

CPI nu are competența de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările membre.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că speră ca Mongolia să fie „conștientă de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război” și a cerut autorităților țării să îl aresteze pe liderul rus și să îl predea procurorilor de la Haga, sediul CPI din Țările de Jos.

Anul trecut, Putin și-a anulat o vizită la un summit în Africa de Sud ca urmare a mandatului CPI de arestare a sa.

În calitate de semnatar al Curții, Africa de Sud ar trebui să rețină suspecții pe teritoriul său, însă președintele Ramaphosa a avertizat Rusia că ar considera acest lucru drept o declarație de război.

Ramaphosa a declarat că decizia liderului rus de a nu participa a fost „reciprocă”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close