Germanii au sărbătorit, în ultimele zile, 25 de ani de când a fost doborât Zidul Berlinului, moment crucial în istoria Războiului Rece. Căderea zidului a devenit un simbol al prăbuşirii lagărului comunist din Europa. La ceremoniile din capitala germană au asistat peste un milion de oameni, între care numeroase personalităţi politice.
Pe 9 noiembrie 1989, mii de est-germani şi-au putut îmbrăţişa prietenii sau rudele aflate de cealaltă parte a Zidului Berlinului, fără ca soldaţii regimului comunist să intervină.
După câteva săptămâni, zidul a fost dărâmat în întregime şi a devenit un simbol al căderii regimurilor comuniste din Europa de est.
A urmat un concert simfonic la care, pe lângă cancelar, preşedintele Germaniei şi cel al Parlamentului European, au fost invitaţi şi foşti lideri politici care erau în funcţie la căderea Zidului. Cele mai puternice aplauze le-a primit Mihail Gorbaciov, foarte apreciat în Germania pentru rolul său în reunificarea ţării.
Momentul culminant al festivităţilor a fost marele concert în aer liber de lângă Poarta Brandenburg, la care au asistat peste un milion de oameni. Mulţimea a păstrat un moment de reculegere pentru cei 138 de oameni ucişi, de-a lungul vremii, de grăniceri, în timp ce încercau să treacă Zidul.
Au urcat, apoi, pe scenă renumiţi cântăreţi germani şi străini, între care Peter Gabriel.
Miile de baloane luminoase care au marcat, în ultimele zile, fostul traseu al Zidului s-au înălţat apoi spre cer, în ovaţiile mulţimii.
Orchestra simfonică din Berlin a cântat Oda Bucuriei a lui Beethoven, înaintea unui foc de artificii care a încheiat festivităţile.