Antena 3 CNN Externe Moment istoric pentru Marina SUA. O femeie pilot de Super Hornet a doborât o țintă aeriană a rebelilor Houthi deasupra Mării Roșii

Moment istoric pentru Marina SUA. O femeie pilot de Super Hornet a doborât o țintă aeriană a rebelilor Houthi deasupra Mării Roșii

FA-18 Super Hornet se pregateste de decolare
Un pilot F/A-18F Super Hornet de la Strike Fighter Squadron (VFA) 32 a făcut istorie, devenind prima femeie pilot din SUA care a doborât o țină aeriană a rebelilor Houthi. FOTO: Hepta
de Georgiana Marina    |    21 Iul 2024   •   20:10

Un pilot F/A-18F Super Hornet de la Strike Fighter Squadron (VFA) 32 a făcut istorie, devenind prima femeie pilot din SUA care a doborât o țintă aeriană a rebelilor Houthi, a transmis Marina americană într-un comunicat, scrie Business Insider.

În timpul unei misiuni de nouă luni care a început în octombrie, pilotul, care făcea parte din escadronul „Fighting Swordsmen” dislocat pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower, a doborât un „contact aer-aer” Houthi.

Numele pilotului nu a fost făcut public și nu au fost date alte detalii despre arma folosită pentru a doborî ținta.

Modelele F/A-18 Super Hornet E și F sunt echipate cu un tun M61A1/A2 Vulcan de 20 mm și pot fi echipate cu diverse rachete, inclusiv AIM 9 Sidewinders, AIM 7 Sparrows și AIM-120 AMRAAM.

SUA s-a implicat în conflictul din Marea Roșie după ce rebelii houthi au început să atace transporturile maritime ca răspuns la ofensiva Israelului din Gaza.

Rebelii au folosit drone aeriene, drone marine și rachete în acțiunile care au vizat navele care navigau în regiune.

Pe măsură ce aceste atacuri s-au intensificat, SUA și aliați precum Marea Britanie s-au implicat activ în regiune și au lansat Operațiunea Prosperity Guardian, cu scopul de a preveni noi lovituri Houthi.

Escadrila VFA 32 din Virginia, care operează 12 avioane Super Hornet F/A-18F, a zburat peste 3.000 de ore, a finalizat aproape 1.500 de misiuni de luptă și a tras peste 20 de rachete aer-aer împotriva dronelor de „atac” ale rebelilor, în timpul misiunii, potrivit declarației transmise de Marina SUA.

De asemenea, a condus două lovituri de autoapărare asupra țintelor din Yemen, zona controlată de rebeli, „distrugând munițiile și instalațiile de comandă și control care vizau nave civile”, s-a mai transmis în declarație.

Atacul se succes al femeii pilot nu a fost singura lovitură istorică aer-aer din timpul bătăliei de la Marea Roșie.

O escadrilă Growler E/A-18G care a fost de asemenea staționată la bordul navei USS Dwight D. Eisenhower a devenit „prima escadrilă Growler din istoria Marinei care a înregistrat o ucidere aer-aer”, a transmis Marina SUA într-un comunicat. Growler este folosit de armata SUA pentru bruiaj tactic și protecție electronică.

„Nu-mi amintesc ultima dată când Marina a avut o misiune mai dificilă, cu o combinație de acțiuni atât de multiple. Cuvintele nu pot face dreptate cât de mândru sunt de această echipă”, a declarat comandorul Carl Ellsworth, conform comunicatului.

 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close