Antena 3 CNN Externe Moment istoric pentru Biserica Anglicană. Femeile pot fi alese în funcţii de episcop

Moment istoric pentru Biserica Anglicană. Femeile pot fi alese în funcţii de episcop

anglican.jpg
Foto: archdeaconinthedales.blogspot.com
15 Iul 2014   •   22:00

Moment istoric pentru Biserica Anglicană. De acum înainte, şi femeile pot fi alese în funcţii de episcop. Sinodul Bisericii a aprobat decizia, punând astfel capăt unei tradiţii vechi de câteva secole. Cu doi ani în urmă, o propunere similară fusese respinsă de sinod, spre dezamăgirea celor care doresc modernizarea bisericii.

Schimbarea canoanelor Bisericii a fost aprobată de toate cele trei camere ale Sinodului. Mai e nevoie doar de undă verde din partea liderului Bisericii Anglicane: regina Elisabeta a Doua.

Episcopii din Marea Britanie spun că a venit vreme schimbării. Femeile-pastor nu sunt o noutate în Biserica Anglicană, ca şi în alte confesiuni protestante. În ţări ca Statele Unite, Australia, Canada sau Noua Zeelandă, biserici înrudite cu cea anglicană au, deja, episcopi femei. Femeile-pastor au sărbătorit cu entuziasm, împreună cu cei care le-au sprijinit.

Printre susţinătorii schimbării se numără cel mai înalt ierarh al Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury. El nu exclude chiar ca funcţia sa să fie ocupată, în curând, de o femeie.

Biserica Anglicană, care s-a despărţit de cea catolică în secolul al XVI-lea, are 80 de milioane de credincioşi, mai ales în Marea Britanie şi fostele sale colonii. 



×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close