Antena 3 CNN Externe Moldova a refuzat să vândă avioane MiG-29 Ucrainei de teamă să nu își strice relația cu Rusia.

Moldova a refuzat să vândă avioane MiG-29 Ucrainei de teamă să nu își strice relația cu Rusia.

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 09:23 18 Apr 2022 Modificat la 09:23 18 Apr 2022
MiG-29
Sursa foto: Getty Images

În martie, în a doua săptămână a invaziei Ucrainei, guvernul rus a actualizat lista oficială a ”țărilor neprietenoase” împotriva cărora Moscova intenționează să ia ”contramăsuri”. Lista include 48 de țări din întreaga lume, de la Ucraina până în Noua Zeelandă, adică un sfert din membrii ONU.

Dar Moldova nu era pe ”lista neagră a Rusiei”.

Motivul este că imediat, din primele zile ale invaziei ruse, Chișinăul a anunțat că nu va impune sancțiuni economice Rusiei.

Motivul este că un conflict public cu Moscova poate crea tensiuni sociale, teoretic până la schimbarea guvernului. Conducerea Republicii Moldova a fost de acord asupra acestei decizii cu partenerii occidentali, care au aprobat demersul, potrivit Evropeyskaya Pravda (PE).

Începutul unei invazii rusești pe scară largă a Ucrainei a provocat un aflux fără precedent de refugiați ucraineni în țările vecine, iar granița cu Moldova nu a făcut excepție.

În câteva săptămâni, numărul celor care au intrat în această țară din Ucraina a depășit 300.000. Și aceasta este mai mult de 10% din populația acestei țări. Desigur, pentru cei mai mulți dintre ei, Moldova a devenit doar o țară de tranzit, dar se estimează că până la 100.000 vor rămâne aici.

Așa că atunci când cineva vorbește despre lipsa de reacție a Moldovei la agresiunea Federației Ruse, Chișinăul răspunde cu acest ajutor, precum și atitudinea bună a populației locale față de „oaspeții” din Ucraina. Aceștia subliniază, de asemenea, că Moldova votează împreună cu Ucraina pe platforme internaționale, precum ONU.

Cu toate acestea Moldova nu a dublat oficial nicio sancțiune economică împotriva Rusiei impuse de statele europene după invazie.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, armata moldovenească avea în bilanţ peste treizeci de avioane MiG-29.

Moldova nu prea avea nevoie de ele; în plus, a existat o lipsă de personal tehnic și de zbor care să le deservească. Aproape toate aceste avioane au fost vândute de țară în primii ani ai independenței. 

Majoritatea „Mig”-urilor au fost cumpărate de Statele Unite, care nu aveau deloc nevoie de ele. SUA au decis asupra acestor costuri când au aflat că Iranul se gândește să cumpere avioane.

Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare – dar nimeni nu știe sigur. Avioanele nu au mai decolat de mult (cel mai probabil din secolul trecut).

Chișinăul nu are deloc nevoie de ele. Guvernul a anunțat de mai multe ori o licitație, dar fără succes. De mai multe ori s-a pus în discuție chiar eliminarea lor.

Dar ele sunt vitale pentru Ucraina în acest război. Uzinele de reparații de avioane ar putea să-și testeze funcționalitatea și să se lanseze în luptă, iar dacă acest lucru nu este posibil, să le folosească ca bancă de piese de schimb. 

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea ucraineană a făcut apel la guvernul moldovean să vândă aceste avioane – și a primit un refuz categoric, cu explicația „nu vrem să irităm Rusia”.

Pe 6 martie, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a sosit în Moldova în vizită. Unul dintre semnalele neoficiale pe care le-a adus președintelui Maia Sandu a fost sprijinul deplin al Statelor Unite pentru decizia Moldovei de a nu impune Rusiei sancțiuni pe care toate națiunile occidentale le-au decis deja la acea vreme.

Acest semnal nu a fost o surpriză pentru Chișinău. PE a auzit din mai multe surse că Moldova s-a consultat cu Bruxelles-ul și Washingtonul la sfârșitul lunii februarie și a fost sfătuit să nu se grăbească să se declare „anti-rus”.  

Motivele acestei recomandări sunt evidente. În primul rând, în timpul ostilităților din Ucraina, Occidentul era interesat să nu submineze stabilitatea nici măcar în Transnistria ocupată de ruși. În al doilea rând, deși Moldova are un guvern pro-occidental de anul trecut, ea rămâne profund dependentă de Rusia. În primul rând, energie.

×
x close