Posturile TV din România se află pe poziţia a şaptea în top cu ceva mai mult de 57%, adică aproximativ tot atâta încredere pe care populaţia din Republica Moldova o are pentru Consiliul Europei. Circa o treime din cetăţeni consideră că Republica Moldova are o imagine favorabilă în UE. Astfel, potrivit sondajului, 35,3% din respondenţi au răspuns că Republica Moldova „este privită bine în UE”, iar aproape 29%, au opinat că aceasta nu are nici un fel de imagine în Uniunea Europeană. Peste 26% au declarat că ţara lor are o imagine negativă în vest.
Pentru moldoveni, UE înseamnă prosperitate economică; NATO - aspecte militare, iar Comunitatea Statelor Independente (CSI) - relaţii cu Rusia, arată rezultatele aceluiaşi sondaj. Astfel, Uniunea Europeană este văzută de către cetăţenii Moldovei în special prin: prosperitate economică (16,4%), pace (15,3%), libertatea de a călători, studia şi a lucra în UE (14,3 %), mai multe locuri de muncă (11,6%), bunăstare materială (9,9%).
Majoritatea populaţiei ar vota pentru aderarea la UE şi o treime pentru aderarea la NATO. Respondenţii se pronunţă clar în favoarea UE (69%), în eventualitatea unui referendum şi în proporţie de 34%, în favoarea aderării la NATO, potrivit sondajului.
Peste o treime din participanţii la sondaj consideră că Republica Moldova se va integra în UE în următorii 10-15 ani. Circa 10% consideră că aceasta se va produce în următorii 15-20 de ani, iar aproape 7% - niciodată.
Rompres