Antena 3 CNN Externe Moldovenii au evacuat vinul lui Putin din Cramele Cricova: A fost dus într-un colț „întunecat și închis” al pivniței

Moldovenii au evacuat vinul lui Putin din Cramele Cricova: A fost dus într-un colț „întunecat și închis” al pivniței

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 12:07 13 Ian 2025 Modificat la 12:07 13 Ian 2025
GettyImages-1311955263
Vinul lui Vladimir Putin

Celebra Cramă Cricova, din Republica Moldova, a „sancționat” colecția de vinuri pe care președintele rus Vladmir Putin o avea depozitată aici. Sticlele de vin ale lui Putin împreună cu fotografia sa, au fost scoase de la vedere și mutate „într-un colț întunecat și închis”, potrivit unui reportaj The New York Times.

Hermann Goering, mâna dreaptă a lui Hitler, a scăpat de o astfel de decizie. Sticlele sale de vin – care fac parte dintr-o colecție confiscată de armata sovietică drept trofeu la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și depozitate într-o pivniță subterană uriașă din Moldova – sunt încă expuse.

Un cadou de 460 de sticle dăruite în 2013 secretarului de stat de atunci John Kerry, când a vizitat fosta republică sovietică, se află și el, păstrate pe numele său într-o zonă din vastul sistem de tuneluri. (Departamentul de Stat a raportat valoarea lor la 8.339,50 USD).

Însă, vinul președintelui rus Vladimir Putin, care a vizitat de două ori pivnițele administrate de Crama Cricova, a fost mutat. Sticlele sale de vin, împreună cu fotografia sa, au fost scoase de la expunere din vastul complex de tuneluri subterane.

După ce Putin a început o invazie pe scară largă a vecinului Moldovei, Ucraina, în 2022, crama „a primit o mulțime de întrebări la care nu am putut răspunde despre motivul pentru care era încă aici (n.red colecția de vinuri a lui Putin)”, a spus Sorin Maslo, directorul.

Colecția de vinuri a lui Putin, un cadou pentru el de la fostul președinte comunist al Republicii Moldova, nu a fost distrusă, a spus Maslo. Sticlele, a adăugat el, au fost mutate într-un colț „întunecat și închis” al pivniței, astfel încât „nimeni să nu aibă de-a face cu el”.

Pentru o țară care își ia viticultura foarte în serios, pedepsirea sticlelor lui Putin a transmis un dur mesaj de divorț în niște relații extrem de încordate, despre care Moldova a declarat recent că ar fi marcate de niște diferende ireconciliabile.

A fost o ruptură decisivă care, în luna octombrie, i-a făcut pe alegători, deși într-o slabă majoritate, să sprijine amendarea Constituției Moldovei, astfel încât aceasta să consfințească ieșirea țării din sfera de influență a Moscovei și apropierea sa mai strânsă de Europa.

Această traiectorie a fost de altfel stabilită pentru prima oară în 2006, când Rusia, care anterior fusese cea mai mare piață de export a Moldovei, a interzis pentru o perioadă de doi ani importurile din Cricova și din alte podgorii moldovene la începutul unor prime disensiuni dintre Moscova și Chișinău.

Rusia a ridicat interdicția pentru vinului moldovenesc în anul următor, dar a reimpus-o în 2013, după ce Moldova și-a exprimat dorința de a stabili legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

×
x close