Antena 3 CNN Externe Moartea unui om de ştiinţă britanic a fost ascunsă de autorităţi aproape şase ani

Moartea unui om de ştiinţă britanic a fost ascunsă de autorităţi aproape şase ani

1 minut de citit Publicat la 16:46 24 Mar 2008 Modificat la 16:46 24 Mar 2008
Moartea unui om de ştiinţă britanic a fost ascunsă de autorităţi aproape şase ani
Moartea unui om de ştiinţă al guvernului britanic, în urmă cu cinci ani a fost dezvăluită luni de ziarul britanic ?The Guardian?. Terry Jupp, cercetător al Ministerului Apărării din Marea Britanie a murit în urma unui proiect anglo-american de antiterorism care avea ca scop obţinerea de înformaţii despre capacitatea grupării Al-Qaeda de a produce bombe. Investigaţiile asupra morţii sale nu au avut loc, datorită faptului că Ministerul Apărării nu a furnizat informaţii despre incident.

Potrivit reporterilor de la ?The Guardian?, Jupp era membru al unei echipe de cercetători americani şi bitanici care fabrica bombe din substanţele care ar fi fost la îndemâna teroriştilor. Experţii au studiat dispozitivele radiologice de dispersare, cunoscute sub numele de ?bombe murdare?, care utilizează explozibili convenţionali pantru a detona materiale radioactive. ?The Guardian? mai precizează că experimentul s-a desfăşurat la o bază de testare a armelor, pe o insulă din estuarul Tamisei, la aproximattiv 16 kilometri de Southerland-Essex.

Expertul Terry Jupp avea 46 de ani şi era căsătorit. El avea 2 copii şi lucra pentru Ministerul Apărării de 25 de ani. Înainte de accident, acesta lucra pentru Laboratorul de Explozibili, o divizie a Laboratorului de Tehnologie şi Ştiinţă a Apărării.

Jupp şi echipa sa derulau experimente secrete pe o insulă a centrului de testare a armelor al Ministerului Apărării, la Shoeburyness, la est de Southend, pe 14 august 2002. Aceştia au combinat mai multe substanţe explozibile şi au turnat compusul în recipiente vechi pentru vopsea, obţinând bombe de 10 kilograme. Potrivit surselor, experimentul fatal implicat amestecarea a trei substanţe în plus, înclusiv nitrat de amoniu fertilizator şi o pudră de metal. Jupp a fost cel care a amorsat noua substanţă cu o cantitate mică de explozibili puternici, dar substanţa a explodat pe neaşteptate. Cercetătorul a avut arsuri pe 80% din corp şi a murit 6 zile mai târziu.

Anchetatorii nu au putut stabili dacă bomba concepută de Jupp conţinea material radioactiv, iar oficialii Ministerului Apărării au refuzat să dezvăluie dacă el a participat la un experiment pentru fabricarea unor bombe de acest gen.

Cazul este cercetat în continuare de un tribunal local din Essex.

Sursa foto: The Guardian

Antena3.ro

×
x close