Prima execuţie publică a văzut-o pe când avea doar cinci ani, iar după aceea, nu-şi mai aminteşte cu exactitate numărul persoanelor pe care le-a văzut murind. De la înfometare, până la bătăi. Shin a povestit că erau trataţi doar ca nişte animale de povară, precizează New York Times. O fetiţă de doar şapte ani, bătută cu bâtele până la moarte, doar pentru că furase o mână de grâu, copite de capră servite la masa de prânz, sau execuţiile propriei mame şi a unui frate, se numără printre experienţele lui Shin în lagăr.
A reuşit să evadeze în 2005 şi acum, la 31 de ani, spune povestea lui întregii lumi. Experienţa sa traumatizantă a fost descrisă într-o carte, iar Naţiunile Unite au deschis o anchetă pentru încălcarea drepturilor omului, dar şi alte acuzaţii grave. Shin nu este primul nord-coreean care reuşeşte să evadeze şi, deloc surprinzător, povestea sa este foarte asemănătoare cu cea a predecesorilor săi care au relatat ce se întâmplă în lagărele nord-coreene. Unii au povestit că femei care au născut au fost obligate să-şi înece pruncii, iar altele au fost bătute cu sălbăticie în repetate rânduri.
Audierile vor continua, fiind aşteptaţi aproximativ 30 de foşti deţinuţi să depună mărturie. În cursul acestei luni vor fi audiate şi mai mulţi cetăţeni japonezi, care au fost răpiţi şi duşi în Coreea de Nord.
Naţiunile Unite au identificat multiple încălcări ale drepturilor omului, printre care tortura, privarea de mâncare şi libertate. Aproximativ 120.000 de prizonieri politici sunt împărţiţi în cele cinci lagăre identificate pe teritoriul nord-corean, o ţară unde aproape o treime dintre copiii sub 5 ani sunt malnutriţi.