Antena 3 CNN Externe Mituri spulberate: Cutremurele nu pot fi nici prevestite nici prevenite

Mituri spulberate: Cutremurele nu pot fi nici prevestite nici prevenite

1 minut de citit Publicat la 11:29 21 Oct 2010 Modificat la 11:29 21 Oct 2010
Mituri spulberate: Cutremurele nu pot fi nici prevestite nici prevenite
Foto: acehtsunami.com
Nimeni nu poate să prevestească un cutremur. Este concluzia tot mai multor cercetători, care spun că oricâte studii s-ar face, orice sume s-ar investi, nu se poate ajunge la un rezultat clar. Mai mult decât atât, poveştile despre animale care presimt cutremurele nu rămân decât nişte... poveşti. Cât priveşte prevenirea seismelor, specialiştii spun că nici acest lucru nu este posibil.

Statisticile arată că în fiecare an, în lume au loc aproximativ 500.000 de mişcări seismice, dintre care numai foarte puţine - aproape 0.2% - pot provoca pagube. Multe au loc în zone aflate departe de orice aşezări umane. La un număr aşa de mare de seisme, s-a dovedit ştiinţific că acestea nu pot fi prezise, aşa cum mulţi susţin. Sute de milioane şi chiar miliarde de dolari au fost cheltuite pe sisteme avansate de cercetare şi prognoză, însă nimeni nu a obţinut rezultate concrete.

Un singur exemplu: Japonia a cheltuit, în anii '60, peste un miliard de dolari pentru un astfel de sistem de prezicere a cutremurelor. Peste 30 de ani avea loc, în regiunea Kobe, un cutremur devastator în care au murit peste 6.300 de oameni.

Un alt mit legat de cutremure a fost spulberat de oamenii de ştiinţă: nici animalele nu pot preimţi când vor avea loc mişcările tectonice importante. La fel se întâmplă şi cu oamenii care spun că ar deţine puteri speciale care le permit să afle când se va produce un astfel de cutremur.

Alte mituri legate de cutremure este că vremea sau chiar o anume oră a zilei ar avea o influenţă asupra mişcărilor telurice, dar nici acestea nu au fost confirmate. 

Oamenii au căutat şi soluţii. Una dintre cele mai răspândite idei este că un cutremur major poate fi împiedicat prin provocarea artificială a unui număr de seisme mai mici ca intensitate. Şi de această dată, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aşa ceva nu este posibil.


×
x close