Antena 3 CNN Externe Bulgaria are un nou patriarh. Daniil de Vidin e susţinătorul lui Putin

Bulgaria are un nou patriarh. Daniil de Vidin e susţinătorul lui Putin

Bulgaria are un nou patriarh. Daniil de Vidin e susţinătorul lui Putin
Mitropolitul Daniil de Vidin, noul patriarh al Bulgariei Sursa foto: Basilica.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2024   •   17:18

Biserica creştină ortodoxă bulgară, tradiţional apropiată de Rusia, şi-a ales duminică un nou patriarh, Daniil, în vârstă de 52 de ani, care a luat poziţie în favoarea Kremlinului după invazia rusă din Ucraina, transmite AFP, transmite Agerpres

Susţinut cu 69 de voturi din 138 într-o adunare a delegaţilor şi a Sfântului Sinod, organul suprem al Bisericii, el s-a impus în faţa rivalului său Grigorie, considerat neutru de experţi, care a obţinut 66 (trei voturi au fost declarate nule). El îi succede carismaticului patriarh Neofit, care a încetat din viaţă în martie, după ce a oficiat timp de peste zece ani, şi care a cerut încetarea războiului din Ucraina.

Daniil a susţinut invazia rusă din Ucraina, într-un lung mesaj video difuzat în 2023, au amintit analiştii, potrivit AFP. De asemenea, el a fost un fervent critic al deciziei din septembrie 2023 a Guvernului bulgar de a-l expulza pe şeful Bisericii ruse din Sofia, arhiepiscopul Vasian, şi pe doi preoţi din Belarus acuzaţi că servesc interesele geopolitice ale Rusiei.

Biserica Ortodoxă Bulgară reprezintă mai mult de două treimi din populaţie. Patriarhul rus Kiril, care susţine războiul, nu a fost prezent la ceremonie.

Rivalul său pe scena internaţională, patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, a fost cel care a participat la fastuoasa ceremonie de întronizare a patriarhului în catedrala ortodoxă din Sofia, care poartă numele sfântului rus Alexandr Nevski.

În iulie 2023, Bartolomeu a celebrat o slujbă la Istanbul în memoria victimelor războiului din Ucraina, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În mai 2022, Biserica ucraineană şi-a anunţat ruptura de Rusia, declarându-şi "independenţa totală" faţă de autorităţile religioase ruse, aminteşte AFP.

Cine este mitropolitul Daniil de Vidin

Născut Atanas Nikolov, la 2 martie 1972, noul patriarh Daniil este licenţiat în teologie al Universităţii din Sofia. Din 2018 este mitropolit de Vidin (nord-vest).

În noiembrie 2022, el a emis directive pentru preoţii săi criticând tendinţa de "a semăna ura faţă de una dintre părţile beligerante, desemnată ca unic agresor".

De la sfârşitul comunismului, care a impus ateismul, mulţi bulgari s-au îndreptat spre religie, 58% declarându-se credincioşi, potrivit unui sondaj realizat recent de Gallup.

Membră a UE şi a NATO, Bulgaria, ţară slavă şi ortodoxă, este apropiată din punct de vedere istoric şi cultural de Moscova. Însă, relaţiile au fost tensionate de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

×
Subiecte în articol: patriarh Bulgaria Vladimir Putin
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un copil de șase ani a fost mușcat pe o plajă din Năvodari
x close