Antena 3 CNN Externe Miting de amploare la Tbilisi. SUA verifică dacă Rusia a încetat ofensiva militară din Georgia

Miting de amploare la Tbilisi. SUA verifică dacă Rusia a încetat ofensiva militară din Georgia

2 minute de citit Publicat la 17:54 12 Aug 2008 Modificat la 17:54 12 Aug 2008
Miting de amploare la Tbilisi. SUA verifică dacă Rusia a încetat ofensiva militară din Georgia
Ochii întregii lumi s-au îndreptat şi marţi către Georgia. Lideri politici importanţi - Nicolas Sarkozy, Victor Iuşcenko, preşedinţii Poloniei Lituaniei şi Estoniei şi premierul Letoniei - au mers la Tbilisi, unde zeci de mii de oameni au participat la un miting de amploare. Preşedintele francez a fost şi la Moscova, unde i-a propus lui Dmitri Medvedev un plan de pace, cu mai multe puncte. Totodată, Casa Albă încearcă să verifice dacă Rusia într-adevăr a încetat operaţiunile militare în Georgia, Washingtonul refuzând să spună dacă analizează posibilitatea oferirii de sprijin militar regimului de la Tbilisi.

Planul prevede nerecurgerea la forţă, oprirea ostilităţilor, accesul liber la ajutorul umanitar, revenirea forţelor armate georgiene la bazele lor, revenirea forţelor ruse la poziţiile de dinaintea ostilităţilor şi începerea discuţiilor internaţionale asupra viitorului statut al republicilor separatiste georgiene Osetiei de Sud şi Abhaziei şi mijloacelor de garantare a securităţii lor.

Miting la Tbilisi


"Operaţiunea întreprinsă de forţele de menţinere a păcii s-a încheiat pentru că ne-am atins obiectivele. Agresorul a fost pedepsit şi a înregistrat pierderi importante", a declarat Dmitri Medvedev. Acesta a creat astfel un context propice negocierilor de pace. Nu direct cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, ci prin preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Diplomaţii europeni speră că oferta de pace prezentată de Sarkozy la Moscova să ofere o soluţie pentru încetarea războiului dintre Georgia şi Rusia. "Putem discuta despre un armistiţiu definitiv, dacă se îndeplinesc două condiţii. Prima, trupele georgiene trebuie să revină la poziţiile iniţiale şi să fie parţial demilitarizaze. În al doilea rând, trebuie să semnăm un acord care să statuteze nefolosirea forţei", a declarat Sarkozy.

Conform documentului întocmit de europeni, există două principii-cheie: integritatea teritorială a Georgiei şi monitorizarea internaţională a angajamentelor asumate. Cel mai probabil, monitorizarea va fi făcută de OSCE şi ONU. "Trebuie să întocmim repede un calendar, astfel încât trupele să revină la poziţiile de dinainte de începerea conflictului", a spus Sarkozy. Acesta a mai declarat că înţelege dorinţa Rusiei de a-şi apăra interesele în regiune, dar, în acelaşi timp, trebuie respectată integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Georgiei.

Preşedintele francez a mai spus că a avut convorbiri cu Angela Merkel, cancelarul german, Silvio Berlusconi, premierul italian, şi Gordon Brown, premierul britanic, şi că toţi au aceleaşi opinii ca şi el. Sarkozy a mai spus că va pleca împreună cu ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, la Tbilisi, pentru a purta discuţii cu partea georgiană, urmând ca miercuri Kouchner să prezinte concluziile acestor discuţii în faţa miniştrilor de externe din UE.



Antena3.ro

×
TOP articole
x close