În anul 1952 străzile Londrei au fost învăluite într-o ceață densă, aceasta fiind cea mai gravă poluare atmosferică din istoria Europei. Misterul apariției acestei ceți a fost rezolvat în zilele noastre, 60 de ani mai târziu.
Pe 5 decembrie 1952 o ceață densă învăluia capitala Marii Britanii. Locuitorii nu s-au îngrijorat, ei mai văzând asfel de fenomene. Însă condițiile deveneau din ce în ce mai rele, cu fiecare zi ce trecea. Cerul devenise negru, iar vizibilitatea se redusese la câțiva metri. În cele cinci zile cât a durat fenomenul, 150.000 de persoane au fost spitalizate, dintre care 12.000 au murit, majoritatea din cauza unor infecții ale căilor respiratorii, notează Daily Mail.
O echipă internațională de chimiști au vrut să afle, totuși, ce proces chimic ar fi putut conduce la apariției ceții ucigașe.
Cercetătorii știau că sulful contribuise la crearea ceții și că particulele ce conțineau acid sulfuric aveau legătură cu decesele. Dar nimeni nu reușea să explice originea acestui acid sulfuric.
Ei bine, tocmai au dezlegat acest mister. „Vinovat” este dioxidul de azot, un alt subprodus rezultat din combustia cărbunelui. În amestec cu dioxidul de sulf creează acidul sulfuric și provoacă „ceața”.