Antena 3 CNN Externe Mister în jurul morţii lui Yahya Sinwar: a fost împuşcat sau s-a sinucis? Ce demonstrează autopsia

Mister în jurul morţii lui Yahya Sinwar: a fost împuşcat sau s-a sinucis? Ce demonstrează autopsia

GettyImages-2165885976
de N.B.    |    22 Oct 2024   •   07:00

Moartea lui Sinwar, liderul Hamas, este învăluită în mister. Autopsia spune că a murit lovit de un glonț. Alături de el se află arma care ar fi aparținut unui agent de informații israelian care murise în 2018. Clădirea în care se afla liderul Hamas a fost lovită de un tanc, dar experții criminaliști spun că, de fapt, cauza morții ar fi fost un revolver care l-a împușcat în cap.

Yahya Sinwar a fost o enigmă toată viața și chiar și după moarte el continuă să fie un mister. Lângă trupul său, în dărâmăturile clădirii din Rafah în care se refugiase, a fost găsit un revolver care, potrivit presei israeliene, ar fi aparținut unui agent special care a murit în Gaza în 2018 în timpul unei operațiuni sub acoperire. 

Conform La Repubblica, ceea ce ridică întrebări şi suspiciuni este faptul că versiunea oficială a armatei israeliene despre ultimul moment din viața liderului Hamas nu se potrivește cu cea a medicului care a efectuat autopsia. Discrepanța deschide diverse ipoteze, dintre care una, vom vedea, este că cel mai căutat terorist al Israelului s-a împuşcat cu propria armă pentru a nu ajunge în viață în mâinile dușmanilor săi.

Pistolul folosit pare să fie același pe care îl avea în posesia sa colonelul Mahmoud Kheir el-Din, un druz de 41 de ani originar din Hurfeish, cetatea din nordul Galileii, la granița cu Libanul. Acesta se specializase în misiuni cu risc ridicat pentru serviciile de informații israeliene. 
În noaptea de 11 noiembrie 2018, Mahmoud Kheir el-Din a murit la Khan Yunis, orașul natal al lui Yahya Sinwar: se afla într-o mașină cu alți agenți secreti, când o patrulă Hamas i-a oprit și în schimbul de focuri care a rezultat, colonelul a fost ucis din greșeală de un colaborator al său.

IDF nu a precizat modelul pistolului găsit lângă Sinwar și nici nu s-a referit la episodul de acum 6 ani. A declarat doar că se afla acolo printre dărâmături lângă bărbatul care plănuise atacul din 7 octombrie. Liderul Hamas purta o vestă antiglonţ și avea un mănunchi de bancnote (40.000 de șekeli, aproximativ 10.000 de dolari). 

Un al doilea mister este legat de dinamica întâmplării. Conform reconstrucției IDF, soldații au dat peste el în timp ce, escortat de doi soldaţi, se deplasa pe străzile caselor ruinate din cartierul Tel as-Sultan. În acel moment nu știau pe cine aveau în faţa lor. Au deschis focul, Sinwar a lansat două grenade, apoi, rănit grav la o mână, s-a refugiat la etajul doi al clădirii care la scurt timp a fost lovită de un tanc, devenindu-i astfel mormânt. 

Și totuși, medicul legist care a examinat cadavrul și a semnat examenul de autopsie, dr. Chen Kugel, directorul Institutului Național de Criminalistică din Israel, a declarat pentru New York Times că nu prăbușirea a fost cauza morții, ci o rană de glonț la nivelul capului.

Kugel nu a mers atât de departe încât să speculeze cine ar fi apăsat pe trăgaci și nici nu a precizat dacă împușcătura în cap a fost înainte sau după loviturile de tun. Însă, posibilităţile sunt două: ori a fost un soldat al IDF, ori a fost Sinwar însuși cel care a apăsat pe trăgaci. 

În fotografiile cadavrului se vede craniul crăpat la frunte, o rană compatibilă cu impactul unui tavan care se prăbușește. Găurile de gloanțe nu apar, dar este adevărat şi faptul că întregul corp era acoperit de praf. Sinwar era încă în viață când s-a ascuns în casă, stătea într-un fotoliu și a găsit puterea să arunce un băț în drona militară care îl observa.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare este învăluit în mister. Rămâne deocamdată versiunea oficială, care însă este incompletă, dovadă fiind revolverul necunoscut și o gaură în cap.

×
Parteneri
x close