Antena 3 CNN Externe Mişcări surpriză ale Rusiei în marea Mediterană. Nava Yantar spionează zona în căutare de informaţii sensibile

Mişcări surpriză ale Rusiei în marea Mediterană. Nava Yantar spionează zona în căutare de informaţii sensibile

N.B.
2 minute de citit Publicat la 13:16 26 Noi 2024 Modificat la 13:16 26 Noi 2024
nava ruseasca

În Marea Mediterană, a ajuns nava rusă de spionaj Yantar, care este considerată un instrument de război hibrid.

Nu are arme, dar este mai de temut decât crucișătoarele încărcate cu rachete. Cea care tocmai a intrat în Marea Mediterană este nava rusă de spionaj care desfășoară misiuni extrem de secrete: Yantar este considerat unul dintre principalele instrumente ale războiului hibrid deoarece este specializat în cartografierea conductelor de gaz și a cablurilor de fibră optică poziționate pe fundul mării, relatează La Repubblica

Este vorba despre arterele în care circulă energia și traficul web, fundamentale pentru funcționarea economiei noastre Cât de ușor este să le distrugi s-a văzut în urmă cu exact o săptămână cu întreruperea a două cabluri în Marea Baltică: în șase ore, a fost tăiat mai întâi cel de 1200 de kilometri care leagă Finlanda și Germania, apoi cel de 218 kilometri dintre Suedia și Letonia.Unul de 1200 de kilometri care leagă Finlanda și Germania a fost întrerupt, apoi cel de 218 de kilometri dintre Suedia și Letonia.

Investigațiile se concentrează asupra navei comerciale chineze Yi Peng 3, care a plecat dintr-un port rusesc și care a trecut prin zona respectivă tocmai în momentul în care au avut loc întreruperile. Fotografiile făcute dintr-un elicopter arată urme pe ancora Yi Peng 3 care sugerează smulgerea cablurilor. Cu un an în urmă, din nou în Marea Baltică, o altă navă de marfă chineză care pleca din Rusia a rupt gazoductul Balticonnector și două fibre optice: autoritățile finlandeze au constatat responsabilitatea New Polar Bear care a arat fundul mării cu o ancoră cântărind două tone, care a fost apoi abandonată. Dar nu a fost stabilit dacă a fost un accident sau un act deliberat: Beijingul nu a răspuns la cererea finlandeză.

Cu o lungime de 107 metri și cu 60 de oameni la bord, Yantar colectează informațiile esențiale şi sensibile pentru operaţiuni secrete. A fost lansat în 2010 și se ocupă oficial de cercetări oceanografice: are două drone subacvatice care pot explora abisul de până la șase mii de metri adâncime. Este imposibil de văzut ce fac de fapt roboții și de aceea trupele marinei NATO au monitorizat Yantar în călătoria sa din Peninsula Cola până în Gibraltar prin apele irlandeze. Potrivit site-ului Itamilradar, nava rusească se va îndrepta acum spre Alger. În trecut, a ajuns adesea în Marea Tireniană și Canalul Sicilian, păzit de flota italiană. Traseul și opririle sale gravitează întotdeauna spre cele mai aglomerate puncte ale conexiunilor submarine.

×
x close