Rusia a pus în stare de alertă, la frontiera cu Ucraina, trupe cu un efectiv de 150.000 de militari, oficial pentru manevre. Statele Unite au avertizat Moscova că o eventuală intervenţie armată în Ucraina ar fi "o greşeală uriaşă".
Tensiunea creşte în regiunile ucrainene cu majoritate rusofonă, mai ales în Crimeea, unde s-au produs confruntări soldate cu cel puţin un mort şi 20 de răniţi.
În acest timp, la Kiev a fost desemnat un nou prim ministru iar membrii viitorului guvern au primit aprobarea manifestanţilor din Piaţa Maidan.
Violenţele din capitala Crimeei, Simferopol, au izbucnit după două mitinguri paralele cu mii de participanţi. Tătarii, supuşi represiunilor sub regimul sovietic, au manifestat în favoarea noii puteri de la Kiev, în timp ce rusofonii au cerut independenţa regiunii şi chiar alipirea la Rusia.
Potrivit surselor medicale, un bărbat a murit după o criză cardiacă şi alte 20 de persoane au fost rănite. Tătarii spun că şi o femeie şi-a pierdut viaţa, strivită de mulţime.
Tensiunea creşte şi în alte regiuni cu număr mare de rusofoni. La Harkov, drapelul Rusiei a fost înălţat pe clădirea primăriei şi puţin a lipsit să se ajungă, şi aici, la violenţe.
Situaţia a devenit şi mai îngrijorătoare după ce
preşedintele Vladimir Putin a pus, pe neaşteptate, în stare de alertă trupele ruse de la graniţa cu Ucraina. Oficial, este vorba doar de un exerciţiu.
Secretarul de stat american a cerut Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. La Kiev, unul din liderii opoziţiei, Arsenii Iaţeniuk, a fost desemnat prim ministru şi s-a prezentat, alături de viitorul guvern, în faţa manifestanţilor din piaţă.
Actualul preşedinte interimar subliniază că guvernul va fi unul de sacrificiu, pentru că va avea de luat decizii nepopulare.
După formarea guvernului, Ucraina ar putea primi credite de urgenţă de un miliard de dolari de la Statele Unite şi un miliard şi jumătate de la Uniunea Europeană.