Yasser Arafat, la acea vreme preşedinte al Autorităţii Palestiniene, a murit la 11 noiembrie 2004 la vârsta de 75 de ani, într-un spital al parizian, după ce fusese blocat timp de doi ani de către Israel în cartierul său general din Ramallah, în Cisiordania.
Arafat a fost victima unei "importante alterări a stării sale generale şi a unor anomalii sangvine", potrivit raportului realizat de medicii francezi după moartea sa.
Misterul din jurul cauzelor care au dus la brusca deteriorare a sănătăţii sale rămâne însă neelucidat, mai mulţi oficiali palestinieni fiind convinşi că liderul lor a fost otrăvit de Israel, care dezminte acest lucru.
Delegaţii la Congresul Fatah au votat în unanimitate o rezoluţie conform căreia "Israelul, în calitate de forţă ocupantă, poartă întreaga responsabilitate pentru asasinarea martirului Yasser Arafat".
Membrii Fatah au decis să creeze o comisie "de continuare a anchetei" în legătură cu cauzele decesului, urmând să expună concluziile justiţiei internaţionale.
Ministrul israelian al Informaţiilor, Youli Edelstein, a respins categoric acuzaţia
"Această decizie ridicolă prin care Israelul este acuzat că l-a lichidat pe acest mare asasin vizează să transforme într-un sfânt partidul Fatah şi să justifice lupta armată a palestinienilor, în timp ce Israelul le întinde mâna pentru a face pace", subliniază Edelstein.
Disensiunile dintre liderii Fatah, care au contribuit la declinul mişcării, s-au accentuat în ultimele săptămâni, când secretarul său general şi unul dintre fondatori, Farouk Kaddoumi, l-au acuzat public pe liderul său actual, preşedintele Mahmoud Abbas, că ar fi complotat cu Israelul pentru a-l elimina pe Yasser Arafat.
Antena3.ro