În textul difuzat, CSU argumentează că limba este un element fundamental pentru integrare în societate şi la locul de muncă, aşadar 'cine doreşte să trăiască aici pe termen lung trebuie să vorbească germană atât în locurile publice cât şi acasă'. De asemenea, această formaţiune, care a iniţiat cu un an în urmă o dezbatere despre 'turismul social', susţine că cunoaşterea limbii germane trebuie să fie o condiţie obligatorie pe care să o îndeplinească imigranţii ce vor să primească ajutoare sociale sau să participe la programe de formare profesională.
Însă toate partidele din spectrul politic german, inclusiv Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel şi Partidul Social-Democrat (SPD), au criticat iniţiativa. Astfel, secretarul general al SPD, Peter Tauber, a declarat că limba vorbită în familie nu este treaba politicienilor, în timp ce omologul său din SPD, Yasmin Fahimi, a calificat propunerea drept 'total absurdă'.
Agenţia Reuters notează că liderii CSU vor discuta luni această iniţiativă ce survine în contextul creşterii semnificative a numărului imigranţilor sosiţi din ţări est-europene, precum Polonia, România şi Bulgaria, dar şi al refugiaţilor care fug de războiul civil din Siria. Unii membri ai CSU se tem că o sporire în continuare a numărului imigranţilor i-ar putea determina pe simpatizanţii acesteia să se îndrepte către Alternativa pentru Germania (AfD), un partid care pledează pentru adoptarea unei linii dure împotriva străinilor.
Întrebarea care se pune este cum vor fi verificaţi imigranţii dacă îndeplinesc această prevedere?!