Antena 3 CNN Externe Ministrul ucrainean de Externe, demis din cauza României

Ministrul ucrainean de Externe, demis din cauza României

2 minute de citit Publicat la 00:28 04 Mar 2009 Modificat la 00:28 04 Mar 2009
Ministrul ucrainean de Externe, demis din cauza României
Parlamentul ucrainean l-a demis marţi pe ministrul de Externe Volodimir Ogrîzko, un prooccidental fervent, căruia opoziţia prorusă îi reproşează în special deteriorarea relaţiilor cu Moscova, dar şi modul cum s-a soluţionat disputa teritorială cu România.

Partidul Regiunilor şi Comuniştii, de opoziţie, au cerut demiterea ministrului, numit de preşedintele statului în cabinet, pentru ceea ce ei au nimit ?poziţie neprofesională? în disputa cu România în privinţa Mării Negre şi pentru daune aduse interesului naţional în legăturile cu Moscova, ?pentru a fi pe placul Occidentului?.

În total 250 de deputaţi, din 450, au votat în favoarea acestei decizii, care avea nevoie de votul de 226 de parlamentari pentru a fi aprobată .Printre votanţi s-au numărat şi 49 de membri ai partidului premierului Iulia Timoşenko, care anterior declarase că nu va sprijini iniţiativa.

Ministerul Afacerilor Externe ameninţase că îl va declara persona non grata pe ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomîrdin, din cauza "declaraţiilor neprietenoase" ale acestuia din urmă.

Ministrul demis a cerut la audiere respectarea deciziei Haga din disputa cu România. "Cererile anumitor politicieni ai noştri pentru neaplicarea deciziilor Curţii denotă în toate privinţele nihilism juridic. O asemenea abordare este inacceptabilă. Ar putea genera sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU", a declarat ministrul în Parlament.
"Prin recunoaşterea Insulei Şerpilor ca insulă, Curtea Internaţională a ignorat revendicările României asupra acesteia", a precizat Ogrizko. "S-a recunoscut că aceasta (Insula Şerpilor) a fost acordată legal Uniunii Sovietice", a adăugat el.

În urma evaluării deciziei luate de Curtea Internaţională de Justiţie, Ogrizko a precizat că Ucraina nu a pierdut "nici un centimetru din teritoriul ţării".


Demiterea oficialului a displăcut SUA, care, prin ambasadorul în Ucraina William Taylor s-a declarat surprins de decizia Radei Supreme.


"Ministrul Ogrîzko este un diplomat profesionist şi îi doresc tot binele", a declarat marţi ambasadorul american într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Kiev.


Ambasadorul a apreciat însă că politica externă ucraineană va continua să se dezvolte în aceeaşi direcţie ca până în prezent, indiferent de schimbarea şefului diplomaţiei. Statele Unite au cooperat cu Ogrîzko destul de eficient şi speră la aceeaşi cooperare cu succesorul său, a mai spus Taylor, citat de Newsin.


Ministrul demis relata că nu este surprins şi a sugerat că a fost îndepărtat pentru că este incomod puterii. Ogrîzko a spus că decizia Radei Supreme nu a fost una neaşteptată pentru el şi pentru colegii săi. "Această decizie nu a fost una neaşteptată pentru mine şi pentru colegii mei", a declarat el. "De la bun început era clar că politicineii incomozi vor fi înlăturaţi din componenţa Guvernului", a mai spus el.


Înainte de demitere, ministrul spusese că reproşurile aduse şefului statului şi Ministerului Afacerilor Externe privind decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) care a acordat României 80% din zona maritimă disputată cu Ucraina sunt "motivate politic şi neîntemeiate.


Antena3.ro

×
x close