„Diferite capitale europene transmit apeluri încurajatoare la adresa opoziţiei pentru a continua protestele şi a cere alegeri legislative anticipate. Oameni politici de prim-plan îi incită pe aceia care se află în Piaţa Independenţei să protesteze”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev, într-un interviu acordat miercuri unor mass-media străine.
Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca aliaţii din Parlamentul European ai protestatarilor „să-i îndemne pe liderii opoziţiei la dialog”.
„În loc să-i încurajeze pe manifestanţi, ar fi bine ca liderii europeni să contribuie la dialog pentru a nu se întâmpla nimic rău, întrucât liderii protestatarilor au revendicări inacceptabile”, a spus Kojara.
Importante acţiuni de protest au loc la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, după ce actuala putere a suspendat procesul de pregătire a Acordului de asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la recentul summit de la Vilnius din 28-28 noiembrie.
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, aflat la Kiev pentru a participa la reuniunea ministerială de joi a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a cărei preşedinţie este asigurată în acest an de Ucraina, s-a întâlnit, miercuri, cu lideri ai opoziţiei ucrainene şi s-a deplasat şi în Piaţa Independenţei din Kiev, unde mai multe mii de persoane protestau în favoarea apropierii ţării lor de UE.
Într-o declaraţie pentru postul de televiziune ARD şi preluată de ITAR-TASS, şeful diplomaţiei de la Berlin a subliniat că Uniunea Europeană „nu se amestecă în afacerile interne” ale Ucrainei şi că sprijinul acordat mişcării protestatare din această ţară constituie „o manifestare a solidarităţii cu valorile europene”.