Antena 3 CNN Externe Rusia se pregăteşte de război cu NATO în Arctica. Lavrov: „Ne vom apăra militar interesele”

Rusia se pregăteşte de război cu NATO în Arctica. Lavrov: „Ne vom apăra militar interesele”

Serghei Lavrov - hepta
Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov. Sursa foto: Hepta
de Mihai Paul    |    21 Sep 2024   •   13:43

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a precizat că teritoriul arctic nu este spaţiul exclusiv al NATO iar Moscova îşi va apăra interesele în această zonă.

Din punct de vedere militar, politic și tehnologic, Rusia este pe deplin pregătită să-și apere interesele în regiunea arctică, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru un serial documentar intitulat "Descoperirea sovietică", au anunţat mai multe surse din presa internaţională printre care Politico.eu.

"Vedem că NATO intensifică exercițiile legate de posibile crize în Arctica. Țara noastră este pe deplin pregătită să-și apere interesele militar, politic și din punctul de vedere al tehnologiilor de apărare", a spus Lavrov.

La o reuniune din 2019 Vladimir Putin a transmis că Rusia îşi va mări tranzitul comercial prin zona arctică de la 20 de milioane de tone la aproape 80 de milioane de tone pe an. În plus, planul rusesc prevedea mărirea numărului de nave şi submarine în zonă, conform AP.

Ministrul a continuat spunând că NATO devine din ce în ce mai interesată de regiunea arctică, "susținând că și Alianța Nord-Atlantică are propriile interese acolo, din cauza locației geografice".

"Norvegia a fost membrul fondator al NATO, așa că spun că trebuie să fie cu ochii pe ceea ce se întâmplă acolo", a continuat diplomatul rus de rang înalt. "Cu toate acestea, Arctica nu este teritoriul alianței Nord-Atlantice".

 Moscovei a a anunţat Finlanda că va fi în prima linie dacă ar izbucni războiul între NATO și Rusia din cauza proximităţii şi a intereselor ruseşti în zona nordică.

Rusia a anulat contribuţiile anuale către Consiliul Arctic, un forum dedicat națiunilor arctice, după ce ceilalți membri au boicotat participarea Moscovei.


×
Subiecte în articol: Rusia NATO lavrov Arctica
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close