Vorbind de Alianța Nord-Atlantică, Lavrov a amintit cum în urmă cu zece ani Organizația s-a extins, acceptând în grabă nu doar țările din Europa de Răsărit, ci și țările baltice — Estonia, Letonia, Lituania — foste componente ale URSS, conform AGERPRES.
''Suntem profund convinși, blocul NATO și-a pierdut rațiunea de a fi și acum o caută frenetic'', a afirmat ministrul rus. ''După Afganistan a devenit clar că această problemă nu mai consolidează Alianța și atunci Bruxellesul s-a grăbit cu bucurie să joace cartea rusă, hotărât să ne prezinte ca pe o amenințare'', a opinat Lavrov.
''În prezent, această idee este încălzită, inclusiv la recentul summit NATO de la Newport (Țara Galilor), deși tocmai în acele zile datorită eforturilor depuse de Rusia s-a ivit posibilitatea ieșirii din criza ucraineană'', consideră șeful diplomației ruse.
El a spus că Rusia i-a întrebat în repetate pe partenerii ei occidentali dacă e cazul ca NATO să se extindă sau dacă nu ar fi mai bine ''să se raționeze în termenii OSCE, ai unei securități egale și indivizibile pentru toți''.
Drept răspuns, Moscovei îi erau invocate ''fobiile'' republicilor baltice după ce acestea au fost o perioadă în componența URSS.
Dar și după primirea țărilor baltice în NATO, ei (occidentalii) nu au scăpat de ''fantoma fricii'', a spus Lavrov, adăugând că, în prezent, în genere, țările baltice și Polonia solicită Alianței Nord-Atlantice să orienteze sistemul de apărare antirachetă împotriva Rusiei.
Pe fondul agravării crizei ucrainene au fost exprimate în mod repetat temeri din partea țărilor baltice, Poloniei și Finlandei cu privire la o posibilă ''amenințare'' din partea Federației Ruse. Ca urmare, NATO își întărește forțele sale în Europa de Est. Moscova respinge categoric aceste suspiciuni, dar fără succes.