Consulul general al României la Torino, Iulia Buje, a declarat pentru Cotidianul că, în perioada 1998-2000, Maroni a sunat de mai multe ori la Consulatul României la Milano pentru a interveni pentru trei angajaţi români ai săi.
Iulia Buje, care era pe atunci consul la Milano, susţine că a vorbit personal de două ori cu Roberto Maroni, care dorea reglementarea situaţiei a trei români care lucrau pentru el, printre care o menajeră. Maroni, pe atunci parlamentar şi care fusese ministru de interne în 1994-1995, ştia că aceşti români lucrau ilegal în Italia, a precizat Iulia Buje.
Consulul român la Torino mai afirmă că şi alţi politicieni italieni au intervenit pentru angajaţii lor români, unul dintre ei fiind Pier Ferdinando Casino, ales în 1999 europarlamentar şi între 2001 şi 2006 preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Iulia Buje susţine, pe de altă parte, că numărul infractorilor români este în realitate redus şi că întreg scandalul care a reizbucnit în peninsulă de câteva săptămâni este "instrumentat politic" şi convine atât politicienilor de stânga, cât şi celor de dreapta.
Eurodeputata Renate Weber (PNL, grupul ALDE) l-a acuzat joi pe ministrul de interne al Italiei, Roberto Maroni, de justificare mincinoasă cu privire la legea ? adoptată recent de Senatul italian ? prin intermediul căreia medicii care tratează imigranţi ilegali sunt, practic, obligaţi să raporteze acest lucru organelor de poliţie. Weber spune că în ţările date drept exemplu de Maroni lucrurile stau tocmai inters, aceste ţări pun accentul şi protejează confidenţialitatea dintre medic şi pacient. "Sper, prin urmare, ca măcar cea de-a doua cameră a Parlamentului italian să îşi dea seama de ororile pe care este chemată să le legifereze şi să respingă acest proiect!", spune Weber.
Antena3.ro