Schaeuble a arătat că liderii europeni au făcut un pas important la summit-ul din această săptămână, dar că se vor mai organiza multe reuniuni pe această temă.
„Mai avem un drum lung până la rezolvarea tuturor problemelor, dar şansele de a avea succes au crescut faţă de săptămâna trecută”, a declarat oficialul pentru revista Spiegel.
Întrebat dacă Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară va fi suficientă pentru o posibilă salvare a Italiei, Schaeuble a spus că întrebarea este irelevantă şi că această ţară trebuie să îşi facă temele, să aplice reformele pentru reducerea deficitului bugetar şi să stimuleze creştere economică.
Italia este a treia mare economie din zona euro, dar se află în centrul crizei datoriilor, ca urmare a temerilor în creştere că FESF nu va avea capacitatea să o susţină, în cazul creşterii costului împrumuturilor statului italian la un nivel sustenabil.
Cât despre Grecia, Schaeuble a spus că Europa preferă participarea voluntară a băncilor, la reevaluarea în scădere a datoriilor elene, dar că „nu este exclusă şi o soluţie mai puţin consensuală”.