Antena 3 CNN Externe Ministrul de interne, în vizită la Roma pentru a discuta situaţia infractorilor români

Ministrul de interne, în vizită la Roma pentru a discuta situaţia infractorilor români

Ministrul de interne, în vizită la Roma pentru a discuta situaţia infractorilor români
14 Mai 2008   •   10:06

Ministrul de interne, Cristian David, se va întâlni joi, la Roma, cu omologul său italian pentru a discuta problema românilor infractori din penisnulă. Premierul Tăriceanu i-a cerut să meargă de urgenţă în Italia, pentru a se asigura că românii care lucrează acolo cinstit nu vor avea de suferit din cauza răufăcătorilor.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a confirmat intenţia de a introduce în Codul Penal delictul „imigraţiei clandestine”. Măsura face parte dintr-un plan de cinci puncte adoptat în cursul unei reuniuni interministeriale. Acest plan va fi supus vineri atenţiei şefului guvernului după consultarea sindicatelor, asociaţilor şi a colectivităţilor locale. Programul prevede printre altele şi repatrierea cetăţenilor Uniunii Europene care nu se pot întreţine sau care au comis infracţiuni.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a dat însă asigurări că nu va permite ca românii oneşti din Italia să fie afectaţi de noile legi.

Valul de respingere a emigranţilor români a fost amplificat de seria de violenţe comise de infractorii români. Primul caz de referinţă a fost cel al lui Nicolae Romulus Mailat, acuzat că a abuzat şi apoi a ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani. A urmat apoi cel al lui Ioan Rus, românul acuzat că ar fi violat-o pe fiica ambasadorului din Lesotho. Între timp, expertiza psihiatrică realizată de specialiştii italieni a stabilit că Ioan Rus, a avut discernământ când a comis fapta şi drept urmare poate fi judecat.

În prezent, rapoartele oficiale arată că în Italia trăiesc aproximativ 342.200 de români, însă conform fundaţiei catolice Caritas, numărul lor a crescut la 556.000, de când România a intrat în UE

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close